The challenges and opportunities of adopting sustainable materials in iraqi road construction from academic, construction, and industrial point of view
Irak yol inşaatında sürdürülebilir malzemelerin kullanımının akademik, inşaat ve endüstriyel açıdan zorlukları ve fırsatları
  1. Tez No: 1002847
  2. Yazar: ATHEER SAMI NOORI AL-SADOON
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Redvan GHASEMILOUNIA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Road construction, Iraq road construction, Sustainable material, Yol inşaatları, Irak yol inşaatları, Sürdürülebilir malzeme
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
The using of sustainable materials in road construction as a replacement for conventional materials reveals a positive contribution to maintaining the environment and protecting natural resources from excessive extraction. Road construction is one of the most consuming construction works for natural resources for example 1 Km of highway consumes about 30,000 tons of aggregate. However, in developing countries, there are many challenges facing the transition towards sustainable road construction utilizing sustainable materials. This study aimed to characterize the challenges and opportunities of adopting sustainable materials in Iraqi road construction. A survey study is conducted considering the responses of 93 participants from academic, construction, and industrial fields of work. The questionnaire is prepared and classified into three groups. Each group contained eight statements concerning the environmental impact, the materials characterization and testing, and construction practice and industrial equipment for groups one, two, and three, respectively. The answers to each statement are restricted to choose from a range of strongly disagree, disagree, neutral, agree, and strongly agree represented mathematically by numbers 1, 2, 3, 4, and 5, respectively. The responses then collected and analyzed to determine the statical parameters such as mean, standard deviation, and variance. The data processing suggests that the mean value lower than 2.5 can be characterized as disagreement and above 3.5 as agreement. However, the mean value ranged between 2.5 to 3.5, which is within a critical zone that needs to be future discussed. The mean values of group analysis are 3.87, 2.70, and 2.57 for groups one, two, and three, respectively. These results indicate that most agreement votes went to the statements of group one environmental impact. The statement mean value of each value exhibited that the higher agreement was regarding the participants' awareness that using conventional material in road construction is not environmentally sustainable by 4.29. Meanwhile, the lower mean value was the disagreement concerning the government's encouragement to the innovation in sustainable construction of roads by 2.06. The mean values of statements within the critical zone are further analyzed considering the repetition of each answer value and repetition as per the field of work. The challenges and opportunities are summarized and insightful suggestions to overcome the current challenges. The opportunities are highlighted to be invested in the transition towards sustainable road construction. Finally, the result was validated using Cronbach's alpha analysis of data reliability to ensure the accuracy of the survey. The higher alpha value was 0.933 for group three and the lower alpha value was 0.635 for group two. The overall alpha value was 0.7 indicating reliable data which indicates valid data for analysis.
Özet (Çeviri)
Yol yapımında geleneksel malzemeler yerine sürdürülebilir malzemelerin kullanılması, çevrenin korunmasına ve doğal kaynakların aşırı çıkarımdan korunmasına olumlu bir katkı sağlar. Yol yapımı, doğal kaynaklar için en çok tüketilen inşaat işlerinden biridir, örneğin 1 km'lik bir otoyol yaklaşık 30.000 ton agrega tüketir. Ancak, gelişmekte olan ülkelerde, sürdürülebilir malzemeler kullanılarak sürdürülebilir yol yapımına geçişte birçok zorlukla karşı karşıya kalınmaktadır. Bu çalışma, Irak yol yapımında sürdürülebilir malzemelerin benimsenmesinin zorluklarını ve fırsatlarını karakterize etmeyi amaçlamaktadır. Akademik, inşaat ve endüstriyel çalışma alanlarından 93 katılımcının yanıtları dikkate alınarak bir anket çalışması yürütülmüştür. Anket hazırlanmış ve üç gruba ayrılmıştır. Her grup, sırasıyla birinci, ikinci ve üçüncü gruplar için çevresel etki, malzeme karakterizasyonu ve testi ve inşaat uygulaması ve endüstriyel ekipmanla ilgili sekiz ifade içermektedir. Her ifadeye verilen yanıtlar, sırasıyla 1, 2, 3, 4 ve 5 sayıları ile matematiksel olarak gösterilen kesinlikle katılmıyorum, katılmıyorum, tarafsızım, katılıyorum ve kesinlikle katılıyorum aralığından seçilmek üzere sınırlandırılmıştır. Cevaplar daha sonra toplanıp, ortalama, standart sapma ve varyans gibi statik parametreleri belirlemek için analiz edildi. Veri işleme, 2,5'ten düşük ortalama değerin anlaşmazlık, 3,5'in üzerindeki değerin ise anlaşma olarak nitelendirilebileceğini göstermektedir. Ancak, ortalama değer 2,5 ile 3,5 arasında değişmekte olup, bu gelecekte tartışılması gereken kritik bir bölge içerisindedir. Grup analizinin ortalama değerleri, birinci, ikinci ve üçüncü grup için sırasıyla 3,87, 2,70 ve 2,57'dir. Bu sonuçlar, çoğu anlaşma oyunlarının birinci grup çevresel etki ifadelerine gittiğini göstermektedir. Her değerin ifade ortalama değeri, daha yüksek anlaşmanın katılımcıların yol yapımında geleneksel malzeme kullanmanın çevresel olarak sürdürülebilir olmadığı konusundaki farkındalıklarıyla ilgili olduğunu 4,29 oranında göstermiştir. Bu arada, daha düşük ortalama değer, hükümetin sürdürülebilir yol yapımında yeniliği teşvik etmesiyle ilgili anlaşmazlığı 2,06 oranında göstermiştir. Kritik bölge içerisindeki ifadelerin ortalama değerleri, her bir cevap değerinin tekrarı ve çalışma alanına göre tekrarı dikkate alınarak daha fazla analiz edilmiştir. Zorluklar ve fırsatlar özetlenmiş ve mevcut zorlukların üstesinden gelmek için içgörülü öneriler sunulmuştur. Sürdürülebilir yol yapımına geçişte yatırım yapılması için fırsatlar vurgulanmıştır. Son olarak, anketin doğruluğunu sağlamak için Cronbach'ın veri güvenilirliğinin alfa analizi kullanılarak sonuç doğrulanmıştır. Üçüncü grup için daha yüksek alfa değeri 0,933 ve ikinci grup için daha düşük alfa değeri 0,635'tir. Genel alfa değeri 0,7'dir ve bu da analiz için geçerli verileri gösteren güvenilir verileri göstermektedir.