Akne hastalarında serum TIMP4 düzeylerinin ölçülmesi ve metabolik sendrom ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum TIMP-4 levels and their association with metabolic syndrome in patients with acne vulgaris
  1. Tez No: 1002879
  2. Yazar: FATİH MEHMET TOPDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EZGİ AKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Akne vulgaris, GADS skoru, İnflamasyon, NCEP ATPIII kriterleri, TİMP4, Acne vulgaris, GAGS score, Inflammation, NCEP ATP III criteria, TIMP-4
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akne vulgaris, pilosebase ünitenin etkilendiği ve etiyopatogenezinde birden fazla mekanizmanın rol oynadığı kronik inflamatuar bir deri hastalığıdır. Sebum üretiminde artış, foliküler hiperkeratinizasyon, cutibacterium acnes kolonizasyonu ve inflamatuar yanıt akne gelişiminde temel rol oynamaktadır. Metabolik sendrom; insülin direnci, santral obezite, dislipidemi ve hipertansiyon gibi bileşenleri içeren önemli bir halk sağlığı sorunudur ve kronik inflamatuar deri hastalıkları ile ilişkili bulunmuştur. TIMP-4'ün ekstraselüler matriks düzenlenmesi ve inflamasyon modülasyonunda rol oynadığı bilinmektedir. Bu çalışmada, akne vulgaris hastalarında serum TIMP-4 düzeyleri ile metabolik sendrom arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, 1 Şubat–1 Mayıs 2026 tarihleri arasında dermatoloji kliniğine başvuran 18–45 yaş arası 40 akne hastası ve 40 sağlıklı kontrol dahil edildi. Klinik ve demografik veriler kaydedildi. Akne şiddeti GADS ile, metabolik sendrom varlığı revize NCEP ATP III kriterleri ile değerlendirildi. Serum TIMP-4 düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçüldü ve veriler uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edildi. Bulgular: Serum TIMP-4 düzeyleri akne hastaları ile kontrol grubu arasında anlamlı farklılık göstermedi. Akne grubunda TIMP-4 düzeyleri ile hastalık süresi arasında negatif yönlü, orta düzeyde anlamlı ilişki saptandı. Komedonal aknesi olan ve alkol kullanan olgularda TIMP-4 düzeyleri anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Metabolik sendrom varlığı açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi. Akne grubunda sistolik kan basıncı ortalaması kontrol grubuna göre daha yüksek bulundu. Sonuç: Serum TIMP-4 düzeyleri akne vulgaris hastalarında anlamlı farklılık göstermemiş olup, hastalık şiddeti ve metabolik sendrom ile ilişkili güçlü bir sistemik biyobelirteç olarak değerlendirilememektedir. Bulgular, TIMP-4'ün aknede daha çok lokal doku süreçleri ve hastalık süresi ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Daha geniş örneklemli çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Acne vulgaris is a chronic inflammatory skin disease affecting the pilosebaceous unit, in which multiple mechanisms are involved in its etiopathogenesis. Increased sebum production, follicular hyperkeratinization, cutibacterium acnes colonization, and inflammatory response play key roles in acne development. Metabolic syndrome is an important public health condition characterized by insulin resistance, central obesity, dyslipidemia, and hypertension, and is associated with chronic inflammatory skin diseases. TIMP-4 is known to be involved in extracellular matrix regulation and modulation of inflammation. This study aimed to evaluate the relationship between serum TIMP-4 levels and metabolic syndrome in patients with acne vulgaris. Materials and Methods: The study included 40 patients aged 18–45 years with acne vulgaris and 40 healthy controls who presented to the dermatology clinic between February 1 and May 1, 2026. Clinical and demographic data were recorded. Acne severity was assessed using GAGS, and metabolic syndrome was evaluated according to the revised NCEP ATP III criteria. Serum TIMP-4 levels were measured using ELISA, and the data were analyzed using appropriate statistical methods. Results: Serum TIMP-4 levels did not differ significantly between the acne and control groups. In the acne group, a moderate negative correlation was found between TIMP-4 levels and disease duration. TIMP-4 levels were significantly higher in patients with comedonal acne and in alcohol users. No significant difference was observed between the groups regarding metabolic syndrome. Mean systolic blood pressure was higher in the acne group. Conclusion: Serum TIMP-4 levels were not significantly different in patients with acne vulgaris and do not represent a strong systemic biomarker for disease severity or metabolic syndrome. These findings suggest that TIMP-4 may be related to local tissue processes and disease duration. Further studies with larger samples are needed.