Akne vulgaris hastalarında serum doku metalloproteinaz inhibitörü-4 düzeylerinin klinik alt tipler ve skar oluşumu ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum tissue inhibitor of metalloproteinase-4 levels and their relationship with clinical subtypes and scar formation in patients with acne vulgaris
- Tez No: 1016652
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKNUR ÖZAYDIN YAVUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Akne vulgaris, Akne skarı, Biyobelirteç, ECCA, GAGS, TIMP-4, Acne vulgaris, Acne scar, Biomarker, ECCA, GAGS, TIMP-4
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Akne vulgaris, uygun tedavi edilmediğinde kalıcı doku hasarına yol açabilen kronik inflamatuvar bir hastalıktır. Bu çalışmada, spesifik bir ekstraselüler matriks koruyucusu olan serum doku metalloproteinaz inhibitörü-4 (TIMP-4) düzeylerinin akne vulgaris hastalarındaki klinik alt tipler ve skar gelişimi ile ilişkisinin incelenmesi; ayrıca bu biyobelirtecin skar riskini öngörmedeki klinik değerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 37 komedonal akne, 37 nodülokistik akne ve 37 skatrisyel akne olmak üzere 111 akne vulgaris hastası ve 37 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Hastaların klinik şiddeti Global Akne Derecelendirme Sistemi (GAGS) ile, skar şiddeti ve morfolojik dağılımı ise Échelle d'Évaluation Clinique des Cicatrices d'Acné (ECCA) skorlaması ile değerlendirilmiştir. Serum TIMP-4 düzeyleri enzim bağlı immünosorbent analizi (ELISA) yöntemiyle ölçülmüştür. Bulgular: Skatrisyel akne grubunda serum TIMP-4 düzeyi, hem diğer akne alt gruplarına hem de kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük saptanmıştır. Nodülokistik ve skatrisyel grupların klinik hastalık şiddetleri benzer bulunmasına rağmen, belirgin TIMP-4 düşüklüğünün sadece skatrisyel grupta izlendiği tespit edilmiştir. Skatrisyel grupta yapılan analizde, klinik hastalık şiddeti ile skar yaygınlığı ve şiddeti arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon bulunmuştur. ROC analizi sonucunda, serum TIMP-4 düzeyleri için belirlenen 11,99 ng/mL kesme değerinin altındaki seviyelerin, skar gelişimini öngörmede yüksek duyarlılık ve özgüllüğe sahip olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Elde edilen bulgular, akne skar gelişiminin yalnızca inflamasyon şiddetiyle açıklanamayacağını; ekstraselüler matriks onarım mekanizmalarındaki TIMP-4 eksikliğinin bu patolojik süreçte temel bir rol oynadığını göstermektedir. Belirlenen 11,99 ng/mL kesme değeri, yüksek skar riski taşıyan hastaların erken dönemde tespit edilmesinde ve skar önleyici tedavilerin planlanmasında objektif ve non-invaziv bir biyobelirteç olarak klinik kullanıma sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Acne vulgaris is a chronic inflammatory disease that can lead to permanent tissue damage if not appropriately treated. This study aimed to investigate the relationship between serum levels of tissue inhibitor of metalloproteinase-4 (TIMP-4), a specific extracellular matrix protector, and clinical subtypes and scar development in acne vulgaris patients, as well as to determine the clinical value of this biomarker in predicting scar risk. Materials and Methods: The study included 111 acne vulgaris patients, comprising 37 with comedonal acne, 37 with nodulocystic acne, and 37 with cicatricial acne, along with 37 healthy controls. Clinical severity of the patients was assessed using the Global Acne Grading System (GAGS), and scar severity and morphological distribution were evaluated using the Échelle d'Évaluation Clinique des Cicatrices d'Acné (ECCA) scoring system. Serum TIMP-4 levels were measured using the enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) method. Results: In the cicatricial acne group, the serum TIMP-4 level was found to be statistically significantly lower compared to both the other acne subtypes and the control group. Although the clinical disease severity of the nodulocystic and cicatricial groups was similar, the marked decrease in TIMP-4 was observed exclusively in the cicatricial group. In the analysis of the cicatricial group, a statistically significant positive correlation was found between clinical disease severity and the extent and severity of scarring. As a result of the ROC analysis, it was determined that serum TIMP-4 levels below the established cut-off value of 11.99 ng/mL had high sensitivity and specificity in predicting atrophic scar development. Conclusion: The findings indicate that acne scar development cannot be explained solely by inflammation severity; TIMP-4 deficiency in extracellular matrix repair mechanisms plays a fundamental role in this pathological process. The established cut-off value of 11.99 ng/mL is presented for clinical use as an objective and non-invasive biomarker for the early identification of patients at high risk of scarring and the planning of scar-preventive treatments.