Mutfak eğitiminde kurumsal kaynak planlaması (ERP)
Enterprise resource planning (ERP) in gastronomy education
  1. Tez No: 1002995
  2. Yazar: BÜŞRA MELTEM TÜRKMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SARIOĞLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal kaynak planlaması, Malzeme ihtiyaç planlaması, Mutfak eğitimi, Yeniliğin Yayılımı Kuramı, Üretim kaynak planlaması, Enterprise resource planning, Material requirement planning, Culinary education, Diffusion of Innovation Theory, Manufacturing resource planning
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, mutfak eğitimi sunan yükseköğretim kurumlarında kurumsal kaynak planlama (ERP) sistemlerinin uygulanabilirliğini, eğitim süreçlerine entegrasyonunu ve bu entegrasyonun kalite, verimlilik ve sürdürülebilirlik üzerindeki etkisini belirlemektir. Bu kapsamda kurumsal kaynak planlaması sistemlerinin mutfak eğitimi alanında uygulanabilirliği ve eğitim kalitesine olan etkileri değerlendirilmiştir. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden belirli bir sistemin derinlemesine incelenmesini kapsayan durum araştırması gerçekleştirilmiştir; kurumsal kaynak planlama sistemlerinin mutfak eğitimi sürecine entegrasyonu, yenilik yayılım modeli çerçevesinde ele alınmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye'de mutfak eğitimi veren kurumlar oluştururken, örneklem grubu İstanbul'da mutfak eğitimi veren vakıf üniversiteleri olarak belirlenmiştir. Veri toplama süreci, ilgili üniversitelerin bölüm başkanları ile yapılan yüzyüze ve çevrimiçi görüşmeler aracılığıyla yürütülmüştür. Toplanan veriler kodlama yöntemiyle çözümlenmiş ve tematik analiz yoluyla sınıflandırılmıştır. Analiz sonucunda elde edilen bulgular“yönetim, tedarik, eğitim, yazılımlar, kurumsal faktörler ve motivasyon”olmak üzere altı ana tema altında toplanmıştır. Araştırma sonucunda, mutfak eğitimi veren kurumlarda teknolojik dönüşüm ve kurumsal yazılım entegrasyonunun, eğitim süreçlerinin verimliliği ve sürdürülebilirliği açısından önemli katkılar sunabileceği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to determine the feasibility of implementing Enterprise Resource Planning (ERP) systems in higher education institutions that provide culinary training, to examine their integration into educational processes, and to evaluate the impact of this integration on quality, efficiency, and sustainability. In this context, the applicability of enterprise resource planning systems in the field of culinary education and their effects on educational quality were assessed. A case study, which is one of the qualitative research methods involving an in-depth examination of a specific system, was conducted; and the integration of enterprise resource planning systems into the culinary education process was addressed within the framework of the diffusion of innovations model. The population of the research consisted of institutions providing culinary education in Turkey, while the sample group was defined as foundation universities offering culinary education in Istanbul. The data collection process was carried out through face-to-face and online interviews with the department heads of the relevant universities. The collected data were analysed using coding techniques and subsequently classified through thematic analysis. The findings obtained from the analysis were grouped under six main themes: management, supply, education, software, institutional factors, and motivation. The results of the study indicate that technological transformation and institutional software integration in institutions providing culinary education may offer significant contributions to the efficiency and sustainability of educational processes.