Muhasebe eğitiminde dijitalleşmenin muhasebe meslek mensupları açısından analizi: TR 62 illeri örneği
The analysis of digitalization in accounting education from the perspective of accounting professionals: The case of TR 62 provinces
  1. Tez No: 984597
  2. Yazar: ALİ KÖSE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN UZUN, DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH EKİNLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Muhasebe eğitimi, Digitalization, Accounting education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tarsus Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada muhasebe eğitiminde dijitalleşmenin muhasebe meslek mensupları üstündeki etkisi incelenmiştir. Teknolojik yeniliklerin muhasebe alanına girmesiyle birlikte muhasebe mesleğinde yaşanan gelişmelerin iş süreçleri, meslek yeterlilikleri, uyumu ve dönüşümü üzerindeki etkisinin incelenmesi, çalışmanın amacını oluşturmuştur. Yapay zeka destekli analizler, veri uygulamaları, dijital muhasebe dibi teknolojilerin gelişmesinin muhasebe meslek mensupları üstünde uyumluluklarının analizi yapılarak literatüre derinlik kazandırması ve konuya ilişkin öneriler sunulması ise çalışmanın önemini oluşturmuştur. Çalışmada 24 soru ve 5 alt boyuttan oluşan dijitalleşmenin ve teknolojik gelişmelerin muhasebe mesleğine ve muhasebe meslek mensuplarına etkileri ölçeği kullanılmıştır. Çalışma, Adana ve Mersin illerindeki muhasebe meslek mensuplarında uygulanmıştır. Çalışmaya 93 erkek ve 38 kadın olmak üzere toplamda 131 kişi katılım sağlanmıştır. Çalışma, SPSS 27 programında analiz edilmiştir. Çalışmanın parametrik dağılması sonucunda bağımsız örneklem t testi analizi ve tek yönlü varyans (ANOVA) analizi uygulanmıştır. Çalışma sonucunda cinsiyet ve meslek faaliyet ilinin anlamlı farklılaşmadığı saptanmıştır. Genç yaş grubundaki muhasebe meslek mensuplarının yeniliğe ve uyum açısından anlamlı farklılaşırken orta yaş ve üzeri meslek mensuplarının kaygı ve memnuniyetsizlik yaşadıkları saptanmıştır. Eğitim durumu yüksek olan meslek mensupları, yenilik ve uyumdan yana oldukları tespit edilmiştir. Unvanlara bakıldığında SMMM stajyerleri ve SM'lerin dijitalleşmeden memnuniyet duydukları ve uyum sağladıkları saptanmıştır. Sonuç olarak dijitalleşmenin meslek mensupları üstünde yeniliğe ayak uyduranların dijital dönüşümden memnun oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the impact of digitalization in accounting education on accounting professionals was examined. The purpose of the research was to investigate the effects of technological innovations in the field of accounting on business processes, professional competencies, adaptation, and transformation within the profession. By analyzing the compatibility of accounting professionals with emerging technologies such as artificial intelligence-supported analyses, data-driven applications, and digital accounting tools, the study aimed to contribute to the literature and provide relevant recommendations. The study employed the“Scale on the Effects of Digitalization and Technological Developments on the Accounting Profession and Accounting Professionals,”which consists of 24 questions and 5 sub-dimensions. The research was conducted with accounting professionals in the provinces of Adana and Mersin. A total of 131 participants, including 93 males and 38 females, took part in the study. Data were analyzed using SPSS 27 software. Based on the parametric distribution, independent samples t-test and one-way ANOVA analyses were performed. The results revealed no significant differences in terms of gender and professional activity location. However, it was found that younger accounting professionals showed significant differences in favor of innovation and adaptation, while middle-aged and older professionals tended to experience concerns and dissatisfaction. Furthermore, accounting professionals with higher levels of education were identified as being more inclined toward innovation and adaptation. In terms of professional titles, it was observed that CPA interns and CPAs reported higher satisfaction with digitalization and demonstrated greater adaptation to it. In conclusion, it was determined that accounting professionals who are able to keep pace with innovations are more satisfied with digital transformation.