Kültürel miras alanları ziyaretçilerinin; tipolojileri, motivasyonları, deneyimleri ve davranışsal niyetlerinin incelenmesi: Türkiye UNESCO dünya miras alanları üzerine bir araştırma
An examination of the typologies, motivations, experiences and behavioral intentions of visitors to cultural heritage sites: A study on UNESCO world heritage sites in Türkiye
  1. Tez No: 1003076
  2. Yazar: DENİZ ÖREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM HELHEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Deneyim, Davranışsal Niyet, Kültürel Miras, Motivasyon ve Turist Tipolojisi, Experience, Behavioral Intention, Cultural Heritage, Motivation and Tourist Typology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışma, Türkiye'de UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan kültürel miras alanlarını ziyaret eden turistlerin tipolojilerini, ziyaret motivasyonlarını, deneyimlerini ve davranışsal niyetlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, kültürel miras alanlarını ziyaret eden bireylerin bu alanlara yönelme nedenlerinde kültürel faktörlerin varlığı ele alınmakta; motivasyon, deneyim ve davranışsal niyet arasındaki ilişkileri ve turist tipolojileri değerlendirilmektedir. Ayrıca kültürel miras turizmi alanında ziyaretçi davranışlarının kapsamlı biçimde ele alınmasına yönelik bir inceleme sunmayı hedeflemektedir. Çalışmanın önemi, kültürel miras turizmi bağlamında ziyaretçi davranışlarını bütüncül bir yaklaşımla ele alması ve ulusal alan yazında sınırlı sayıda ele alınan tipoloji temelli analizlere katkı sunmasından kaynaklanmaktadır. Araştırma nicel araştırma yöntemi kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, veri toplama sürecinin gerçekleştirildiği dönemde UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan 21 kültürel miras alanlarından birini ziyaret eden ziyaretçiler oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde, yüz yüze anket uygulamalarının sınırlı kalması ve kişisel verilerin korunmasına ilişkin hassasiyetler nedeniyle çevrim içi anket yönteminden yararlanılmıştır. Toplam 467 katılımcıdan elde edilen veriler analizlere dâhil edilmiştir. Araştırma bulguları, kültürel miras alanlarını ziyaret eden turistlerin tipolojileri, motivasyonları deneyimleri ve davranışsal niyetleri arasında anlamlı ilişkiler bulunduğunu göstermektedir. Katılımcılardan elde edilen verilerle ziyaretçilerin profili tespit edilmiştir. Çalışma, ziyaret motivasyonlarının ve deneyimlerinin davranışsal eğilimleri ile ilişkisini ve etkisini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the typologies, visit motivations, experiences, and behavioral intentions of tourists visiting cultural heritage sites included in Türkiye's UNESCO World Heritage List. Within this scope, the presence of cultural factors underlying individuals' reasons for visiting cultural heritage sites is addressed, and the relationships among motivation, experience, and behavioral intention are evaluated alongside tourist typologies. In addition, the study seeks to provide an examination that comprehensively addresses visitor behavior in the context of cultural heritage tourism. The importance of the study stems from its holistic approach to visitor behavior within cultural heritage tourism and its contribution to typology-based analyses, which remain limited in the national literature. The research was conducted using a quantitative research method. The population of the study consists of visitors who visited one of the 21 cultural heritage sites included in the UNESCO World Heritage List during the data collection period. Due to the limited feasibility of face-to-face surveys and sensitivities related to the protection of personal data, an online questionnaire method was employed. Data obtained from a total of 467 participants were included in the analyses. The findings indicate that there are significant relationships among the typologies, motivations, experiences, and behavioral intentions of tourists visiting cultural heritage sites. Based on the data collected from participants, visitor profiles were identified. The study reveals the relationships and effects of visit motivations and experiences on behavioral intentions.