Exploring a novice EFL instructor's written feedback literacy: A case study
Mesleğe yeni başlayan bir öğretim görevlisinin yazılı geri bildirim okuryazarlığının incelenmesi: Durum çalışması
- Tez No: 1003077
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜZEYYEN NAZLI GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen geri bildirim okuryazarlığı, durum çalışması, yazılı geri bildirim, mesleğe yeni başlayan İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretim görevlisi, yabancı dilde yazma, Teacher feedback literacy, a case study, written feedback, a novice EFL instructor, L2 writing
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu nitel durum çalışması, mesleğe yeni başlayan İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten bir İngilizce öğretim görevlisinin yazılı geri bildirim okuryazarlığını ve bu kapsamdaki yeterliklerini, Lee'nin (2021) yazma öğretmenine yönelik geri bildirim okuryazarlığının pedagojik çerçevesinde incelemektedir. Türkiye'de bir devlet üniversitesinde yürütülen bu araştırma, söz konusu İngilizce öğretim görevlisinin yükseköğretim düzeyindeki bir yabancı dil yazma dersinde dokuz haftalık süre boyunca öğretmen geri bildirim okuryazarlığını nasıl uyguladığını ele almaktadır. Geri bildirim uygulamalarına daha bütüncül bir bakış açısı kazandırmak ve öğrencilerle kurulan ortaklığı görünür kılmak amacıyla, öğrencilerin katılımcı öğretim görevlisinin yazılı geri bildirimlerine dair yansıtıcı görüşleri de çalışmaya dâhil edilmiştir. Araştırmada nitel araştırma deseni benimsenmiştir. Veriler, katılımcı öğretim görevlisinin B2 düzeyindeki İngiliz Dili Eğitimi öğrencilerinin görüş ve tartışma türündeki yazma görevlerine verdiği yazılı geri bildirimleri, yarı yapılandırılmış alıntı anketi, yarı yapılandırılmış görüşme, öğrencilerin yansıtma metinleri ve öğrencilere yönelik demografik bilgi formu aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgular, mesleğe yeni başlayan İngilizce öğretim görevlisinin yazılı geri bildirim okuryazarlığının önemli ölçüde gelişmiş olduğunu, ancak geri bildirim okuryazarlığının sürekli ve dinamik doğasıyla uyumlu biçimde bu yeterliklerin hâlen gelişim sürecinde olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca öğretim görevlisinin koşullara ve öğrencilerin ihtiyaçlarına göre geri bildirim tonu, türleri, teknikleri ve odak noktalarının etkileşimiyle şekillenen yazılı geri bildirim yeterliklerinin büyük bir bölümünü uygulayabildiği belirlenmiştir. Öğrencilerin görüşleri ise geri bildirime yönelik katılım ve algılarının yalnızca sunulan geri bildirime değil, aynı zamanda bu geri bildirimi anlama ve onunla çalışma kapasitelerine de bağlı olduğunu göstermiştir. Bu çalışma, geri bildirimin İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenme ortamında daha etkili biçimde uygulanmasında öğretmen geri bildirim okuryazarlığının oynadığı role dikkat çektiği için İngilizce öğretmenleri, öğretim görevlileri, öğretmen eğiticileri ve program geliştiriciler için önemli pedagojik çıkarımlar sunmaktadır. Öğretmen geri bildirim okuryazarlığının daha derinlemesine anlaşılması ve geri bildirim sürecinde karşılaşılan güçlüklerle nasıl başa çıktığının ortaya konulması, kurumların ve öğretmen eğitimi programlarının yeniden yapılandırılmasına katkı sağlayabileceği gibi, hizmet öncesi ve hizmet içi İngilizce öğretmen ve öğretim görevlilerinin geri bildirime, geri bildirim eğitimine ve sürekli mesleki gelişime ilişkin bakış açılarını yeniden gözden geçirmelerine de rehberlik edebilir.
Özet (Çeviri)
This qualitative case study investigates a novice EFL instructor's written feedback literacy and related competencies within the pedagogical framework of writing teacher feedback literacy (Lee, 2021). Conducted at a state university in Türkiye, this study examines how the EFL instructor enacted her teacher feedback literacy in a tertiary-level L2 writing course in a nine-week period. To offer a more holistic perspective and promote partnership with students, the study also analyzed students' reflections on the participating instructor's written feedback. A qualitative research design was adopted. Data were collected from the instructor's written feedback on B2-level ELT students' drafts of opinion essays and argumentative essays, a semi-structured quotation survey, a semi-structured interview, students' reflection papers, and a demographic information survey for the students. The relevant data were analysed using thematic analysis. The findings indicated that the novice EFL instructor had a written feedback literacy to a great extent, while her feedback competencies were still developing, consistent with the ongoing characteristic of feedback literacy. It was also found that she was able to enact most of her written feedback competencies, which were collectively shaped by her feedback tone, feedback types, feedback techniques, and feedback focus in response to the contextual factors and students' needs. Students' reflections further suggested that their feedback engagement and their perspectives depended on both the feedback provided and their ability to interpret and use it. The study offers insights for EFL instructors, teachers, teacher educators, and curriculum designers by highlighting the importance of teacher feedback literacy for more effective feedback practices in EFL settings. A clearer understanding of teacher feedback literacy and how it responds to challenges encountered during the feedback process may help institutions and teacher education programmes revise their curricula and support pre-service and in-service EFL teachers and instructors in reconsidering their approaches to feedback, feedback education, and ongoing professional learning and training.