Sosyal bilgiler dersinde web 2.0 araçlarının kullanımının kavram öğretimi ve akademik başarıya etkisi
The effect of using web 2.0 tools in social studies course on concept teaching and academic achievement
  1. Tez No: 1003122
  2. Yazar: RÜMEYSA BİLGİNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKÇE KILIÇOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram öğretimi, Sosyal bilgiler, Web 2.0, Concept teaching, Social studies, Web 2.0
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı sosyal bilgiler dersinde Web 2.0 araçlarının kullanımının kavram öğretimine ve akademik başarıya etkisini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda Web 2.0 araçlarıyla desteklenmiş etkinliklerin 6. sınıf sosyal bilgiler dersi“Etkin Vatandaşlık”öğrenme alanında yer alan 18 kavramın (eşitlik, millî egemenlik, katılım, çoğunluk, çoğulculuk, özgürlük, demokrasi, anayasa, cumhuriyet, monarşi, meşrutiyet, oligarşi, teokrasi, yasama, yürütme, yargı, sivil toplum kuruluşu, kamuoyu) öğretimine ve ilgili kazanımlar çerçevesinde öğrencilerin akademik başarısına etkisi araştırılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Kahramanmaraş ili Onikişubat ilçesinde yer alan bir devlet ortaokulunun 6. sınıfında öğrenim gören iki şubedeki öğrenciler oluşturmuştur. Şubelerden biri deney, diğeri ise kontrol grubu olarak intact atanmıştır. Araştırmada yöntem olarak karma yöntem deseni olan iç içe desen kullanılmıştır. Deney grubunda yer alan öğrencilere bilgisayar laboratuvarında Web 2.0 araçlarıyla hazırlanmış etkinliklerle ders işlenirken kontrol grubu öğrencilerine öğretim programına göre ders işlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak akademik başarı testi, kavram formu, öğrenci günlükleri ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde SPSS programından yararlanılmış, bağımlı gruplar için t testi ve bağımsız gruplar için t testi analizi yapılmıştır. Gerçekleştirilen analizler sonucunda, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin kavram formu ve başarı testi öntest puanları arasında anlamlı fark olmadığı, sontest puanları arasında ise deney grubu lehine anlamlı fark olduğu görülmüştür. Nitel verilerin çözümlenmesinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Öğrenci günlüklerinden ve yarı yapılandırılmış görüşme formundan elde edilen bulgular deney grubu öğrencilerinin Web 2.0 araçlarının kullanımına yönelik görüşleri eğlenceli, güzel ve öğrenme sürecine yararlı olduğu yönünde görüş bildirdiklerini göstermiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the effect of using Web 2.0 tools in social studies lessons on concept teaching and academic achievement. In this regard, activities supported by Web 2.0 tools cover 18 concepts (equality, national sovereignty, participation, majority rule, pluralism, freedom, democracy, constitution, republic, monarchy, constitutional monarchy, oligarchy, theocracy, legislature, executive, judiciary, civil society organisation, public opinion) and the impact of these activities on students' academic achievement within the framework of the relevant learning outcomes. The study group consisted of pupils from two classes in the sixth year of a secondary school in the Onikişubat district of Kahramanmaraş province. One of the branches has been assigned as the experimental group, while the other has been assigned as the control group. The study employed a nested design as its methodology. While lessons were conducted for students in the experimental group using activities prepared with Web 2.0 tools in the computer laboratory, lessons were conducted for students in the control group according to the teaching programme. The academic achievement test, concept form, student diaries and semi-structured interview form were used as data collection tools in the study. SPSS software was used to analyse the quantitative data; t-tests were conducted for both paired and independent samples. The analyses revealed that there was no significant difference between the pre-test scores of the experimental and control group students in terms of concept form and achievement test, but there was a significant difference in favour of the experimental group in terms of post-test scores. Content analysis was used in the analysis of qualitative data. Findings from student diaries and semi-structured interview forms indicate that students in the experimental group expressed views that the use of Web 2.0 tools was enjoyable, appealing, and beneficial to the learning process. Recommendations have been made based on the findings of the research.