Exploring the interplay of depressive symptoms, conflict resolution styles, and the mediating roles of attentional control and problem-solving skills
Depresif belirtiler, çatışma çözme stilleri ve dikkat kontrolü ile problem çözme becerilerinin aracı rolleri arasındaki etkileşimin incelenmesi
- Tez No: 1006463
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİYE CANAN TAŞLIOĞLU SAYINER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Depresif Belirtiler, Dikkat Kontrolü, Problem Çözme Becerileri, Çatışma Çözme Stilleri, Depressive Symptoms, Attentional Control, Problem-Solving Skills, Conflict Resolution Styles
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Depresyonun, dikkat kontrolü, yürütücü işlevler ve problem çözme becerilerinde güçlüklerle ilişkili olduğu uzun süredir bilinmekte ve bu bilişsel zorlukların bireylerin stresli yaşam olayları ve kişilerarası süreçlerle etkili şekilde başa çıkma kapasitesini olumsuz etkileyebileceği kabul edilmektedir. Bu çalışma, depresif belirtiler, dikkat kontrolü, problem çözme becerileri ve çatışma çözme stilleri arasındaki ilişkileri incelemiş ve depresif belirti düzeyleri ile çatışma çözme stilleri arasındaki ilişkide dikkat kontrolü ile problem çözmenin aracı rol oynayıp oynamadığını araştırmıştır. Nicel desende yürütülen araştırmada, 306 yetişkinden oluşan örneklemde depresif belirti düzeyleri, dikkat kontrolü, problem çözme becerileri ve çatışma çözme stilleri standart öz-bildirim ölçekleriyle değerlendirilmiştir. Korelasyon analizleri, yüksek depresyon düzeylerinin daha düşük problem çözme yeterliği ve dikkat kontrolü ile; daha yüksek çatışmaya katılım, kaçınma ve uyum davranışları ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Aracılık analizleri, problem çözme becerisinin depresif belirti düzeyleri ile çatışmaya katılım ve olumlu problem çözme stilleri arasındaki ilişkide sırasıyla kısmi ve tam aracı rol üstlendiğini, ancak dikkat kontrolünün anlamlı bir aracılık rolü göstermediğini ortaya koymuştur. Demografik değişkenlerin psikolojik yapılar üzerinde anlamlı etkisi bulunmazken, sosyoekonomik durumun psikolojik sonuçlar üzerinde önemli bir ayırt edici değişken olduğu görülmüştür. Bulgular, depresyonda bilişsel mekanizmaların önemini desteklemekte ve bilişsel işlevleri güçlendirmeye ve çatışma çözme becerilerini geliştirmeye yönelik müdahale programlarının gerekliliğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Depression has been associated with difficulties in attentional control, executive functioning, and problem-solving; Potentially hindering the affected individuals' ability to manage stressful events and interpersonal interactions efficiently. This study investigated how depressive symptoms, attentional control, problem solving, and conflict resolution styles relate to one another. And whether attentional control and problem-solving act as mediators in the relationship between depressive symptom levels and conflict resolution styles. This quantitative study used standardized self-report scales to measure the depressive symptoms, attentional control, problem solving, and conflict resolution style with a sample of 306 adult participants. The Pearson correlation matrix revealed that high levels of depression are linked with lower problem-solving competence and attentional control and increased conflict engagement, avoidance, and compliance. However, the analysis showed the partial and full mediating role of problem-solving in the relationship of depressive symptomology and conflict styles of engagement and positive, respectively, and failed to show significant mediating properties of attentional control. Constructs in psychology were found to be unaffected by demographic factors, while socioeconomic status was found to be an important discriminatory variable among psychological outcomes. The study supports the presence of cognitive mechanisms and suggests the need for intervention strategies aimed at developing cognitive functions and conflict resolving techniques among individuals suffering from depressive symptomology.