Spinal anestezi uygulanan elektif sezaryen olgularında kullanılan varis çorabı ve bacak elevasyonunun maternal intraoperatif hipotansiyon ve yenidoğan parametreleri üzerine etkisi
The effect of compression stockings and leg elevation on maternal intraoperative hypotension and neonatal parameters in elective cesarean sections performed under spinal anesthesia
- Tez No: 1003307
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY BÜLBÜL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Bacak Elevasyonu, Hipotansiyon, Randomize Kontrollü Çalışma, Spinal Anestezi, Sezaryen, Varis Çorabı, Cesarean Delivery, Compression Stockings, Hypotension, Leg Elevation, Randomized Controlled Trial, Spinal Anesthesia
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, spinal anestezi uygulanan elektif sezaryen olgularında varis çorabı kullanımı ve bacak elevasyonunun maternal intraoperatif hipotansiyon, vazopressör gereksinimi ve yenidoğan iyilik hali parametreleri üzerine etkisini değerlendirmektir. Bu çalışma tek kör, randomize kontrollü deneysel bir araştırma olarak planlanmış ve Afşin Devlet Hastanesi kadın doğum servisi ve ameliyathanesinde 1 Kasım 2023-20 Şubat 2025 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan toplam 90 gebe randomizasyon yöntemiyle üç gruba ayrılmıştır: varis çorabı grubu (n=30), bacak elevasyonu grubu (n=30) ve kontrol grubu (n=30). Tüm olgularda spinal anestezi standart protokole uygun şekilde uygulanmıştır. Varis çorabı grubuna ameliyat öncesi varis çorabı giydirilmiş, bacak elevasyonu grubuna spinal anestezi sonrası bacak elevasyonu uygulanmış ve kontrol grubuna ise rutin cerrahi prosedür uygulanmıştır. Maternal sistolik, diyastolik ve ortalama arter basıncı ile kalp atım hızı intraoperatif dönemde düzenli aralıklarla izlenmiş; hipotansiyon gelişimi, vazopressör kullanımı, bulantı ve kusma gibi yan etkiler kaydedilmiştir. Yenidoğanlara ait 5. Dakika APGAR skoru ile umblikal ven kan gazı pH ve baz eksisi değerleri değerlendirilmiştir. Verilerin analizi uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Varis çorabı ve bacak elevasyonu uygulanan gruplarda intraoperatif sistolik, diyastolik ve ortalama arter basıncı değerlerinin kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptanmıştır (P < 0,05). Her iki müdahale grubunda vazopressör kullanım oranı kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulunmuştur (Varis çorabı %46,7, bacak elevasyonu %60, kontrol %86,7) (P < 0,05). Yenidoğan APGAR skoru, umblikal ven pH ve baz eksisi değerleri açısından gruplar arasında istatistikler olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (P >0,05). Spinal anestezi altında elektif sezaryen uygulanan gebelerde varis çorabı kullanımı ve bacak elevasyonunun, maternal hemodinamik stabilitenin korunmasında etkili, güvenli ve uygulanabilir non-farmakolojik yöntemler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the effects of compression stockings and leg elevation on maternal intraoperative hypotension, vasopressor requirement, and neonatal well-being parameters in elective cesarean deliveries performed under spinal anesthesia. This single-blind, randomized controlled experimental study was conducted in the obstetrics and operating rooms of Afşin State Hospital between November 1, 2023, and February 20, 2025. A total of 90 pregnant women who met the inclusion criteria were randomly assigned to three groups: compression stockings group (n=30), leg elevation group (n=30), and control group (n=30). Spinal anesthesia was administered according to a standardized protocol in all cases. Compression stockings were applied preoperatively in the compression stocking group, leg elevation was performed after spinal anesthesia in the leg elevation group, and routine surgical procedures were applied in the control group. Maternal systolic, diastolic, and mean arterial pressures and heart rate were monitored at regular intervals intraoperatively; the occurrence of hypotension, vasopressor use, and adverse effects such as nausea and vomiting were recorded. Neonatal outcomes included 5-minute APGAR scores and umbilical venous blood gas pH and base excess. Data were analyzed using appropriate statistical methods. Intraoperative systolic, diastolic, and mean arterial pressure values were significantly higher in both the compression stockings and leg elevation groups compared with the control group (P < 0,05). The proportion of vasopressor use was significantly lower in both intervention groups than in the control group (Compression stockings 46.7%, leg elevation 60%, control 86.7%) (P < 0,05). No statistically significant differences were found among the groups in neonatal APGAR scores, umbilical venous pH, or base excess (P >0,05). The use of compression stockings and leg elevation was found to be effective, safe, and feasible non-pharmacological interventions for maintaining maternal hemodynamic stability in pregnant women undergoing elective cesarean delivery under spinal anesthesia.