Yetişkinlerde yeme bağımlılığı, yaşam doyumu ve psikolojik sağlamlığın değerlendirilmesi
Evaluation of food addiction, life satisfaction and psychological resilience in adults
- Tez No: 1003350
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL ONUR NOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psikoloji, Beslenme ve Diyetetik, Psychiatry, Psychology, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: bağımlılık, yeme bağımlılığı, yaşam doyumu, psikolojik sağlamlık, pozitif psikoloji, Beslenme ve yeme bozuklukları, Davranışsal bağımlılık, Mental iyi oluş, Patolojik yeme tutumu, Psikolojik dayanıklılık, Psikolojik iyi oluş, Yemek yemek, Addiction, food addiction, life satisfaction, psychological resilience, positive psychology, Feeding and eating disorders, Behavioral addiction, Mental well-being, Pathological eating attitudes, Hardiness on psychological, Psychological well being, Resilience, Eating
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Yaşam doyumu ve psikolojik sağlamlığın yeme bağımlılığındaki rolünün araştırılması bireylerin psikolojik ve fizyolojik sağlığını korumak ve geliştirmek için önemlidir. Bu kapsamda araştırmanın amacı yeme bağımlılığı, yaşam doyumu ve psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkiler ile demografik değişkenlerin etkilerinin incelenmesini sağlamaktır. Çalışma verileri Yale Yeme Bağımlılığı Ölçeği, Yetişkin Yaşam Doyumu Ölçeği ve Yetişkin Psikolojik Sağlamlık Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırmaya 18-45 yaş aralığındaki 224 katılımcı dahil edilmiştir. Veriler nicel araştırma yöntemi kullanılarak elde edilmiş ve SPSS programı ile analiz edilmiştir. Çalışmaya göre, yaşam doyumu ile psikolojik sağlamlık arasında güçlü ve anlamlı pozitif ilişkiler saptanmıştır. Bulgular yeme bağımlılığı ile psikolojik sağlamlık arasında düşük düzeyde ve anlamlı bir negatif ilişki olduğunu ortaya koyarken, yeme bağımlılığı ile yaşam doyumu arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Demografik değişkenler üzerinde yapılan analizlerde, yeme bağımlılığının cinsiyet ve gelir düzeyine göre anlamlı farklılıklar göstermediği, ancak yaş grupları arasında farklılıklar bulunduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca, psikolojik sağlamlık puanları ile psikolojik destek alma durumu arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. Psikolojik sağlamlığın, yaşam doyumu ile yeme bağımlılığı arasındaki aracılık rolü test edilmiş, fakat analiz sonuçları bu aracılık etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olmadığını göstermiştir. Bulgular, yeme bağımlılığını açıklamada psikolojik sağlamlık ve yaşam doyumu gibi değişkenlerin belirli bir katkısı olabileceğini, fakat etkinin sınırlı ve bağlamsal olduğunu göstermektedir. Yeme bağımlılığının çok boyutlu yapısının daha geniş örneklemler ve farklı psikososyal değişkenlerle yeniden incelenmesi gerektiği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Investigating the role of life satisfaction and psychological resilience in eating addiction is important for protecting and improving the psychological and physiological health of individuals. In this context, the aim of the study is to examine the relationships between eating addiction, life satisfaction and psychological resilience and the effects of demographic variables investigating the role of life satisfaction and psychological resilience in eating addiction is important for protecting and improving the psychological and physiological health of individuals. In this context, the aim of the study is to examine the relationships between eating addiction, life satisfaction and psychological resilience and the effects of demographic variables. The study data were collected using the Yale Eating Addiction Scale, Adult Life Satisfaction Scale and Adult Psychological Well-Being Scale. 224 participants between the ages of 18-45 were included in the study. The data were obtained using the quantitative research method and analyzed with the SPSS . According to the study, strong and significant positive relationships were found between life satisfaction and psychological resilience. The findings revealed a low and significant negative relationship between food addiction and psychological resilience, while the relationship between eating addiction and life satisfaction was not found to be statistically significant. In the analyses conducted on demographic variables, it has been observed that food addiction does not show significant differences according to gender and income level, but there are differences between age groups. In addition, no significant difference was found between the psychological resilience scores and the status of receiving psychological support. The mediating role of psychological resilience between life satisfaction and food addiction was tested, but the analysis results showed that this mediating effect was not statistically significant. The findings show that variables such as psychological resilience and life satisfaction may have a certain contribution to explaining food addiction, but the effect is limited and contextual. It may be considered that the multidimensional structure of foodaddiction should be re-examined with wider samples and different psychosocial variables.