Böbrek nakli yapılan hastalarda donör ile alıcı vücut kitle indeksleri arasındaki farkın ve donör böbrek hacminin greft sağkalımı üzerine olan etkisi
The effect of differences in donor and recipient body mass indexes and donor kidney volume on graft survival in kidney transplant patients
  1. Tez No: 1003469
  2. Yazar: BÜŞRA SÖNMEZ ZENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH MEHMET ERDUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek Nakli, Böbrek Hacmi, Glomerüler Filtrasyon Hızı, Vücut Kitle İndeksi, Kidney Transplantation, Body Mass Index, Kidney Volume, Glomerular Filtration Rate
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, böbrek nakli yapılan alıcılarda klinik ve antropometrik faktörlerin renal greft sağkalımı üzerine olan etkisini göstermeye amaçladık. Gereç ve Yöntem: Gaziantep Üniversitesi Nefroloji Kliniği'nde takip edilmiş olan düşük immünolojik risk taşıyan 100 alıcı ve donör çifti çalışmaya dahil edildi ve retrospektif olarak incelendi. Donör ve alıcı vücut kitle indeksinin, donör ve alıcı vücut kitle indeksi farkının, donör böbrek hacminin, alıcı ve donör yaş gruplarının ve donör renal fonksiyon durumunun alıcı greft sağkalımı üzerine olan etkisine laboratuvar parametreleri incelenerek 0., 1., 3., 6., 12., 24. ve 36. ay takiplerine bakılmıştır. Bulgular: Alıcı vücut kitle indeksi 25 altı olan gruplarda C reaktif protein değerinin 6., 12., 36. aylarda daha düşük seyrettiği tespit edilmiştir (p<0,05). Donör vücut kitle indeksi daha yüksek olan grupta 0. ve 1. aylarda glomerüler filtrasyon hızının daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05). Donör yaşı 35 yaş altı olan gruplarda bakılan alıcı glomerüler filtrasyon hızının 12., 24. ve 36. aylarda donör yaşı 35 ve üzeri olan gruba göre daha yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05). Donör böbrek hacmi alıcı vücut kitle indeksi oranının alıcı glomerüler filtrasyon hızı ile 0.,1. ve 3. ayda pozitif yönde ilişkili olduğu saptanmıştır (p<0,05). Bütün zaman ölçümlerinde donör glomerüler filtrasyon hızının alıcı glomerüler filtrasyon hızı ile pozitif yönde, alıcı kreatinin ile ise negatif yönde korelasyon gösterdiği saptanmıştır (p<0,05). Sonuç: Böbrek nakli sürecinde donör ve alıcıya ait klinik ve antropometrik parametrelerin zaman içindeki seyri ve birlikte değerlendirilmesi, greft fonksiyon durumu ve greft sağkalımı hakkında yol gösterici olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to demonstrate the effect of clinical and anthropometric factors on renal graft survival in kidney transplant recipients. Material and Method: 100 recipient and donor pairs with low immunological risk, followed up at Gaziantep University Nephrology Clinic, were included in the study and examined retrospectively. The effects of donor and recipient body mass index, the difference between donor and recipient body mass index, donor kidney volume, recipient and donor age groups, and donor renal function status on recipient graft survival were examined by analyzing laboratory parameters at follow-ups of 0., 1., 3., 6., 12., 24., and 36. months. Findings: In groups with a recipient body mass index below 25, C-reactive protein levels were found to be lower at 6., 12., and 36. months (p<0.05). In the group with a higher donor body mass index, glomerular filtration rate was found to be higher at 0. and 1. months (p<0.05). In groups where the donor age was under 35, the recipient glomerular filtration rate was found to be higher at 12., 24., and 36. months compared to the group where the donor age was 35 and over. (p<0.05). The ratio of donor kidney volume to recipient body mass index was found to be positively correlated with recipient glomerular filtration rate at 0., 1., and 3. months (p<0.05). At all time points, donor glomerular filtration rate was positively correlated with recipient glomerular filtration rate and negatively correlated with recipient creatinine (p<0.05). Results: In conclusion, the time-dependent and combined evaluation of clinical and anthropometric parameters of both donors and recipients during the kidney transplant process can provide guidance regarding graft function and graft survival.