Dr. Ahmet Hasan Cebeci'nin öğretmenlik hayatının tarih eğitimi açısından incelenmesi
An examination of Dr. Ahmet Hasan Cebeci's teaching career from the perspective of history education
- Tez No: 1003616
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRAY KIRPIK, DOÇ. DR. TUNA KAAN TAŞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Asimilasyon, İltica, Milli Kimlik, Maarif Modeli, Tarihsel Empati ve Sözlü Tarih, Assimilation, Asylum, National Identity, Educational Model, Historical Empathy, and Oral History
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Bulgaristan'dan Türkiye'ye iltica eden ve Türk eğitim tarihine önemli katkılar sunan Emekli Öğretim Görevlisi Dr. Ahmet Hasan CEBECİ'nin yaşam öyküsü, sosyo-politik mücadelesi, öğretmenliği, yayınları, anıları ve akademik kariyeri ayrıntılı bir biçimde incelenmiştir. 1940 yılında Bulgaristan'ın Silistre vilayetinde dünyaya gelen Cebeci, ilk ve orta öğrenimini bölgedeki Türk okullarında tamamlamış; bu süreçte Meşrutiyet Dönemi'nden kalan Osmanlı müfredatıyla yetişerek milli bir şuur edinmiştir. Türkiye'deki kariyerine Gazi Eğitim Enstitüsü'nü tamamlayarak başlayan CEBECİ; Malatya ve Erzurum'daki öğretmen okullarında tarih, coğrafya ve müzik derslerini bir arada yürüterek disiplinler arası özgün bir pedagojik model uygulamıştır. Başbakanlık Müşavirliği ve Talim Terbiye Kurulundaki idari görevlerinin ardından akademik mecraya yönelmiş; Gazi Üniversitesinde uzun yıllar öğretim görevlisi olarak hizmet vermiştir. Dr. CEBECİ,“XVI. Yüzyılda Silistre Sancağı Vakıfları”ve“XVI. Yüzyıl Osmanlı Tahrir Defterlerine Göre Gagauzlar”başlıklı tezleriyle literatüre katkı sağlamıştır. Bunlarla birlikte tarih eğitiminde“Kartografya”(Harita Bilimi) kullanımının zorunluluğu üzerinde her daim durarak, coğrafya bilmeden tarih öğrenilmeyeceğini söylemiştir. Bu alanda 20 yıl boyunca uygulamalı dersler vermiştir. Hayatını“vatan aşkı”ve“maarif davası”ekseninde şekillendiren Dr. CEBECİ, emekliliği sonrasında da eğitim faaliyetlerini sürdürerek gelecek nesiller ve genç öğretmenler için örnek bir şahsiyet teşkil etmektedir
Özet (Çeviri)
In this study, the life story, socio-political struggle, teaching career, publications, memoirs, and academic tenure of Retired Lecturer Dr. Ahmet Hasan CEBECİ—who sought asylum in Turkey from Bulgaria and made significant contributions to the history of Turkish education—are examined in detail. Born in 1940 in the Silistra province of Bulgaria, Cebeci completed his primary and secondary education in local Turkish schools; during this process, he was raised with the Ottoman curriculum remaining from the Constitutional Era, thereby acquiring a national consciousness. Dr. CEBECİ began his career in Turkey after graduating from the Gazi Education Institute. He implemented a unique interdisciplinary pedagogical model by concurrently conducting history, geography, and music courses at teacher training schools in Malatya and Erzurum. Following his administrative roles as a Consultant to the Prime Ministry and a member of the Board of Education and Discipline, he transitioned into academia, serving as a lecturer at Gazi University for many years. Dr. CEBECİ, contributed to the literature with his theses titled“Foundations (Waqfs) of the Sanjak of Silistra in the 16th Century”and“The Gagauz People According to the 16th Century Ottoman Tax Registers (Tahrir Defterleri).”Alongside these works, he consistently emphasized the necessity of using“Cartography”(Map Science) in history education, asserting that history cannot be learned without a command of geography. He conducted applied courses in this field for 20 years. Having shaped his life around the axes of“patriotism”and the“cause of education”(maarif davası), Dr. CEBECİ continues his educational activities even after retirement, standing as an exemplary figure for future generations and young teachers.