Exploring the relationship between grit and academic self-efficacy: A study on Indonesian students in Türkiye
Türk üniversitelerinde Endonezyalı öğrencilerin: Grit(azim) ve akademik öz-yeterlilik arasındaki ilişki
  1. Tez No: 1003690
  2. Yazar: AHMAD ZAIN FAHMI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN TİTREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik azim, Akademik öz yeterlilik, Endonezya, Üniversite öğrencileri, Academic grit, Academic self-efficacy, Indonesia, University students
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yaşam Boyu Öğrenme Bilim Dalı
Özet
Uluslararası eğitim, öğrencileri yalnızca akademik yeterlilik açısından değil, aynı zamanda yeni bir kültürel ve akademik sisteme uyum gerektiren psikolojik talepler açısından da zorlayıcı bir bağlama taşımaktadır. Bu bağlamda grit (uzun vadeli hedeflere yönelik sebat ve ilgi sürekliliği), öğrencilerin akademik görevleri başarıyla yerine getirebileceklerine dair inançlarını güçlendirebilecek önemli bir öz kaynak olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki üniversitelerde öğrenim gören Endonezyalı öğrencilerde grit ile akademik öz-yeterlilik arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma, nicel korelasyonel ve kesitsel bir desenle yürütülmüştür. Türkiye'nin farklı şehir ve üniversitelerinde öğrenim gören lisans ve lisansüstü düzeyde toplam 356 Endonezyalı öğrenci çevrim içi anket yoluyla araştırmaya katılmıştır. Veriler, Grit-Kısa Ölçeği (Grit-S) ve Üniversite Akademik Öz-Yeterlilik Ölçeği (CASES) kullanılarak toplanmıştır. Veri analizi kapsamında betimsel istatistikler, güvenirlik analizi, varsayım kontrolleri ile birlikte Pearson korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Genel olarak analiz bulguları, grit ile akademik öz-yeterlilik arasında anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bu çalışma, Batı dışı bir uluslararası öğrenci örnekleminde grit–öz-yeterlilik ilişkisine ilişkin kanıt sunarak literatüre katkı sağlamayı ve yükseköğretim kurumlarında uluslararası öğrencilerin sebatını, sürdürülebilir motivasyonunu ve akademik öz-inancını desteklemeye yönelik uygulamalara temel oluşturmayı amaçlamaktadır
Özet (Çeviri)
International education places students in environments that require not only academic competence but also psychological adjustment to unfamiliar cultural and academic systems. In this context, grit defined as sustained perseverance and consistency of interest toward long-term goals has been regarded as a key non-cognitive resource that may support students' confidence in accomplishing academic tasks. This study aimed to examine the relationship between grit and academic self-efficacy among Indonesian students enrolled at universities in Türkiye. A quantitative, correlational, cross-sectional design was employed. A total of 356 Indonesian undergraduate and graduate students across multiple cities and universities in Türkiye participated via an online survey. Data were collected using validated instruments, the Grit–Short Scale (Grit-S) and the College Academic Self-Efficacy Scale (CASES). Data analysis included descriptive statistics, reliability assessment, assumption checks, and Pearson correlation and regression analyses to evaluate the association and the predictive contribution of grit to academic self-efficacy. Overall, the analyses indicated a statistically meaningful association between grit and academic self-efficacy, suggesting that perseverance and long-term goal orientation may relate to students' academic confidence in an international study context. This study contributes evidence from a non-Western international student sample and offers practical implications for higher education institutions in developing support systems that foster persistence, sustained motivation, and academic self-beliefs among international students.