A study on secondary school EFL students' digital literacy levels
Ortaokul EFL öğrencilerinin dijital okuryazarlık düzeyleri üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 1003720
  2. Yazar: EMRE SİPAHİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaokul öğrencileri, dijital okuryazarlık seviyesi, eğitim teknolojileri, dijital beceriler, İngiliz dili eğitimi, Secondary school students, digital literacy level, educational technologies, digital skills, English language teaching
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, çeşitli faktörlere dayalı olarak, İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen ortaokul öğrencilerinin dijital okuryazarlık düzeylerini araştırmıştır. Çalışma, nicel bir araştırma modelini içermektedir. 2024-25 akademik yılının bahar döneminde, bir devlet okulunda okuyan 173 ortaokul öğrencisi çalışmaya katılmıştır. Veri toplama araçları olarak Pala (2019) tarafından geliştirilen beş puanlık Likert tipi dijital okuryazarlık ölçeği ve araştırmacı tarafından geliştirilen demografik bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin analizi için T-testleri, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson korelasyon testleri kullanılmıştır. Çalışmanın bulguları, ortaokul öğrencilerinin dijital okuryazarlık seviyelerinin genel olarak orta-yüksek düzeyde olduğunu ortaya koymuştur. Öğrencilerin dijital okuryazarlık düzeyleri ile ekonomik durum, ebeveyn eğitim durumu, internet erişimi ve kullanılan cihaz gibi değişkenler arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi, günlük internet kullanımı ve dijital teknolojileri kullanarak ödev yapma sıklığı gibi belirli faktörlerin dijital okuryazarlık üzerinde önemli bir etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study explored the digital literacy levels of middle school EFL learners based on various factors. The study involved a quantitative research model. 173 lower secondary school students studying in a public school participated in the study during the spring semester of the 2024-25 academic year. A five point Likert type digital literacy scale developed by Pala (2019) and demographic information form developed by the researcher were used as data collection tools. T-tests, one-way analysis of variance (ANOVA), and Pearson correlation tests were used to analyze the data. The findings of the study revealed that digital literacy levels of middle school students are generally moderate-to-high. While there was not a significant relationship between students' digital literacy levels and economic status, parental education status, internet access, and device used, certain factors such as gender, age, grade level, daily internet usage and frequency of doing homework using digital technologies had a significant effect on digital literacy.