Schrödinger-tipi diferansiyel denklemlerin pertürbasyon teorisi, wkb yöntemi ve asimptotik analizler çerçevesinde incelenmesi
Investigation of Schrödinger-type differential equations via perturbation theory, WKB method and asymptotic analyses
  1. Tez No: 1003772
  2. Yazar: GÜNEŞ GÖÇMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EGE ÖZGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Perturbasyon teorisi, asimptotik analiz, Schr ¨ odinger denklemi, WKB ¨ yontemi, Borel yaklas¸ımı, Pad ¨ e yaklas¸ımı, kuasinormal modlar, d ´ uzg ¨ un olmayan ¨ ozk ¨ utleye ¨ sahip ip, Klasik fizik, Perturbation theory, Asymptotic analysis, Schrodinger equation, WKB method, ¨ Borel approximation, Pade approximation, Quasinormal modes, Nonuniform String, Classical physics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Katıhal Fiziği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, asimptotik analiz, WKB yaklas¸ımı ve uygulaması, Borel don¨ us¸¨ um¨ u ve Pad ¨ e´ yaklas¸ımı anlatılmıs¸; Tin Sulejmanpasic-Mithat ¨ Unsal tarafından hazırlanan BenderWu ¨ Mathematica paketi teorisi ve kullanımı gosterilerek tezin asıl amacı olan d ¨ uzg ¨ un olmayan ¨ ozk ¨ utleye sahip bir ip problemi ¨ uzerinde kullanımı g ¨ osterilmis¸tir. Daha ¨ once bu problemin ¨ ozde ¨ gerlerini bulmaya y ˘ onelik yapılan c¸alıs¸malardan farklı olarak bilindi ¨ gi kadarıyla ilk defa ˘ Bender-Wu yontemi bu probleme uygulanmıs¸ ve di ¨ ger y ˘ ontemlerle benzer sonuc¸lar elde ¨ edilmis¸tir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, asymptotic analysis, the WKB approach and its application, and the Borel transform and Pade approach are explained; the theory and use of the BenderWu ´ Mathematica package prepared by Tin Sulejmanpasic-Mithat ¨ Unsal are shown, and its ¨ application on a problem of a nonuniform string, which is the main purpose of the thesis, is demonstrated. Unlike previous studies aimed at finding the eigenvalues of this problem, the Bender-Wu method is used for the first time, to the best of our knowledge, and similar results are obtained with other methods.