Endometrium kanseri tanısı alan hastalardatransvajinal ultrason ile myometrial invazyonundeğerlendirilmesi ve nihai patoloji sonuçları ilekarşılaştırılması
The role of preoperative transvaginal ultrasound in evaluating the myometrial invasion depth in women with endometrial cancer
  1. Tez No: 1003794
  2. Yazar: BİLGE DOĞAN TAYMUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ TUĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Adenokarsinom, Adenocarcinoma
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Endometrium kanseri tanısı alan hastalarda transvajinal ultrason ile myometrial invazyonu değerlendirmek ve nihai patoloji sonuçları ile karşılaştırmak. Gereç ve Yöntem: Endometrium kanseri tanısı almış 29 hasta prospektif araştırmaya alındı. Hastalara ameliyattan önce transvajinal ultrason uygulandı. Myometrial invazyon 1⁄2 den büyük ve küçük olarak değerlendirildi. Bu bulgular nihai patoloji sonuçlarıyla kıyaslanarak ultrasonografinin preoperatif kullanabilirliği değerlendirildi. Bulgular: Diabet hipertansiyon ile myometrial invazyon arasında ilişki saptanmadı. CA 125 ile evreler arasında fark izlenmedi. Parite ve gravidite evre 3 ve evre 4 de anlamlı yüksek bulundu. Yaş ile evreler arasında ilişki saptanmadığı halde myometrial invazyon ile ilişki saptanmıştır. Transvajinal ultrasonografi ile myometrial invazyonun derinliğinin tespiti nihai patoloji sonuçlarıyla uyumlu bulundu Frozen section inceleme ile nihai patoloji sonuçları arasında istatistiksel önemli fark saptandı. Çalışmamızda transvajinal ultrasonun duyarlılığı %77,5 olarak bulundu. Tartışma: Endometrium kanseri tanısı almış olan hastaları evreleme cerrahisinin morbiditesinden korumak için preoperatif myometrial invazyonun doğru tespiti gerekmektedir. Preoperatif tvusg ile myometrial invazyon değerlendirilmesi MRG' ye göre daha ucuz, kolay ulaşılabilir, kolay uygulanabilirdir ve postoperatif histopatolojik inceleme ile uyumlu sonuçlar elde edilmiştir. Çalışmamızın bu sonucu literatürdeki çalışmalarla benzer niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To assess the myometrial invasion in patients diagnosed with endometrial cancer by transvaginal sonography and to compare them with the final results of pathology. Material and Method:29 patients who were diagnosed with endometrial cancer has been received prospective study all patients underwent transvaginal sonography before surgery. The depth of myometrial invasion was classified as inner half of the uterin wall <1/2 ,and outer half of the uterin wall >1/2 .The findings of the ultrasound examination are correlated with the pathological specimen and the preoperative applicability of ultrasound is evaluated. Results: Diabetes and hypertension was no relationship between myometrial invasion.Between ca 125 and stage no significant difference was found. Parity and gestation were significantly higher in stage 3 and stage 4. Although not correlate with age and stage, age was associated with myometrial invasion. Determining the depth of myometrial invasion in transvaginal ultrasound were consistent with the histopathological examination. Review by frozen section and final pathology results were statistically significant difference was found. Sensitivity of Transvaginal ultrasonography in our study was 77.5%. Discussion: To protect the patients who were diagnosed with endometrial cancer from the morbidity of surgical staging, exact preoperative myometrial invasion for the identification is required. Preoperative TVUSG evaluation according to the MRI is cheaper , easily accessible and easy . Obtained results were compatible with histopathological examination.These results of our study are similar to studies in the literature.