Adölesan gebelerde algılanan sosyal desteğin annelik rolüne uyuma etkisinde duygu düzenlemenin aracı rolü
The mediating role of emotion regulation in the effect of perceived social support on adaptation to the maternal role in adolescent pregnant women
- Tez No: 1003955
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL KESKİNKILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Sağlık Eğitimi, Halk Sağlığı, Psychology, Health Education, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Ergen psikolojisi, Ergenlik, Adolescent psychology, Puberty
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, adölesan gebelerde algılanan sosyal desteğin annelik rolüne uyum ile ilişkisinde duygu düzenleme güçlüğünün aracı etkisini incelemektir. Materyal ve Metot: Araştırma, ilişkisel tarama modeli çerçevesinde yürütülmüş ve verilerin analizinde yapısal eşitlik modeli kullanılmıştır. Veri toplama süreci 5 Aralık 2024 ile 1 Ağustos 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini; Ardahan, Ağrı, Bayburt, Elazığ, Erzurum ve Muş illerinde yaşayan, 15–19 yaş aralığındaki adölesan gebeler oluşturmuştur. Örneklem, tabakalı örnekleme yöntemi esas alınarak belirlenmiş ve toplam 310 adölesan gebe çalışmaya dâhil edilmiştir. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, Prenatal Kendini Değerlendirme Ölçeği ve Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Bulgular: Algılanan sosyal destek, duygu düzenleme güçlüğü ve prenatal kendini değerlendirme değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunduğu görülmüştür. Algılanan sosyal desteğin, duygu düzenleme güçlüğü ve prenatal kendini değerlendirme ile negatif yönde ilişkili olduğu; duygu düzenleme güçlüğünün ise prenatal kendini değerlendirme ile pozitif yönde ilişkili olduğu saptanmıştır. Algılanan sosyal desteğin prenatal kendini değerlendirme üzerinde hem doğrudan hem de duygu düzenleme güçlüğü aracılığıyla dolaylı ve anlamlı bir etki oluşturduğu belirlenmiştir. Yapısal eşitlik modeli sonuçları, duygu düzenleme güçlüğünün bu ilişkide aracılık rolü üstlendiğini ortaya koymuştur. Sonuç: Adölesan gebelerin algıladığı sosyal destek düzeyi arttıkça duygu düzenleme güçlüğünün azaldığı; duygu düzenleme güçlüğündeki artışın ise annelik rolüne uyumla ilişkili olduğu saptanmıştır. Özellikle duygu düzenleme güçlüğünün farkındalık ve strateji boyutlarının annelik rolüne uyumu anlamlı biçimde yordadığı görülmüştür. Genel olarak sonuçlar, sosyal desteğin annelik rolüne uyum üzerindeki etkisinin, duygu düzenleme güçlüğü aracılığıyla dolaylı biçimde güçlendiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to examine the mediating effect of emotion regulation difficulties on the relationship between perceived social support and adaptation to the maternal role in adolescent pregnancies. Material and method: The research was conducted within the framework of a correlational survey model, and structural equation modeling was used in the analysis of the data. Data collection took place between December 5, 2024, and August 1, 2025. The study population consisted of pregnant adolescents aged 15–19 living in the provinces of Ardahan, Ağrı, Bayburt, Elazığ, Erzurum, and Muş. The sample was determined based on stratified sampling, and a total of 310 adolescent pregnant women were included in the study. Data were collected using the Personal Information Form, the Multidimensional Perceived Social Support Scale, the Prenatal Self-Assessment Scale, and the Emotion Regulation Difficulty Scale. Results: Statistically significant relationships were found between perceived social support, emotion regulation difficulties, and prenatal self-assessment variables. Perceived social support was found to be negatively associated with emotion regulation difficulties and prenatal self-assessment, while emotion regulation difficulties were found to be positively associated with prenatal self-assessment. It was determined that perceived social support has both a direct and an indirect, meaningful effect on prenatal self-assessment through emotion regulation difficulties. Structural equation modelling results revealed that emotion regulation difficulties play a mediating role in this relationship. Conclusion: It has been determined that as the level of social support perceived by adolescent pregnant women increases, difficulties in emotion regulation decrease; whereas an increase in difficulties in emotion regulation is associated with adaptation to the maternal role. In particular, it has been observed that the awareness and strategy dimensions of difficulties in emotion regulation significantly predict adaptation to the maternal role. Overall, the results indicate that the effect of social support on adaptation to the maternal role is indirectly strengthened through emotional regulation difficulties.