Alt daimi molar dişlere kuru ve nemli koşullarda uygulanan hidrofilik içeriğe sahip fissür örtücünün klinik başarısının değerlendirilmesi
Evaluation of the clinical success of a hydrophilic fissure sealant applied to mandibular permanent molars under dry and moist conditions
- Tez No: 1004028
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ÜNAL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Pit ve Fissür Örtücü, Çocuk Diş Hekimliği, Koruyucu Diş Hekimliği, Pit and Fissure Sealants, Pediatric Dentistry, Preventive Dentistry
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Pit ve fissür örtücüler, çocuk diş hekimliğinde çürük riskini azaltmada etkili koruyucu yöntem olarak bilinmektedir. Daimi dişlerin sürme döneminde oklüzal yüzeylerin anatomisi nedeniyle çürük riski artar. Hidrofilik fissür örtücüler, nem toleransları sayesinde daha iyi retansiyon sağlayarak izolasyonun zor olduğu vakalarda avantaj sunduğu bildirilmiştir. Çalışmamızda hidrofilik içeriğe sahip bir fissür örtücünün kuru ve nemli ortamda uygulanmasının klinik olarak başarısının incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, çocuk diş hekimliği kliniğine başvuran 7–11 yaş arası sistemik olarak sağlıklı çocuklarda gerçekleştirilmiştir. Aynı çenede karşılıklı derin pit ve fissürlere sahip birinci büyük azı dişlerine fissür örtücü uygulanmış; her grupta 510 diş olmak üzere toplam 255 hastaya ait 510 diş çalışmaya dahil edilmiştir. Ebeveyn onamı sonrası klinik kayıtlar alınmış, oral profilaksi ve izolasyon sağlanarak asitle pürüzlendirme yapılmıştır. Ardından Embrace™ WetBond fissür örtücüler nemli ve kuru ortamlarda uygulanmış ve ışıkla sertleştirilmiştir. Klinik değerlendirmeler ise Ryge kriterlerine göre 3., 6., 9. ve 12. aylarda gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Tedavi türü ile genel başarı oranları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamış (p=1,000); başarı oranları kuru tedavide % 91, nemli tedavide %91,4 olarak benzer düzeylerde izlenmiştir. Tedavi grupları arasında ortalama başarısızlık süreleri açısından da istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p=0,882). Kuru tedavide ortalama başarısızlık süresi 11,553 ay, nemli tedavide ise 11,529 ay olarak bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma, kuru ve nemli ortamda uygulanan tedavilerin estetik, fonksiyonel ve biyolojik parametreler açısından benzer klinik performans gösterdiğini ortaya koymaktadır. Her iki grupta başarı ve retansiyon oranları yüksek bulunmuş, nemli ortam uygulamalarının izolasyonun zor olduğu klinik koşullarda güvenilir bir alternatif olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Pit and fissure sealants are effective preventive methods for reducing caries risk in pediatric dentistry. During the eruption period of permanent teeth, caries susceptibility increases due to the anatomical characteristics of occlusal surfaces. Hydrophilic fissure sealants offer advantages in pediatric cases with difficult isolation by providing improved retention through moisture tolerance. Our study aimed to examine the clinical success of applying a fissure sealant with a hydrophilic content in dry and wet environments. Materials and Methods: This study was conducted on systemically healthy children aged 7–11 years who presented to the pediatric dentistry clinic. Pit and fissure sealants were applied to first permanent molars with deep pits and fissures on contralateral sides of the same arch. A total of 510 teeth from 255 patients were included in the study. Following parental informed consent, clinical records were obtained, oral prophylaxis and isolation were performed, and acid etching was applied. Embrace™ WetBond fissure sealants were applied and light-cured. Clinical evaluations were performed at 3., 6., 9., and 12. months according to the Ryge criteria. Results: No statistically significant association was found between the type of treatment and overall success rates (p = 1.000); the success rates were similar in the dry treatment group (91.0%) and the moist treatment group (91.4%). Likewise, no statistically significant difference was observed between the treatment groups in terms of mean failure time (p = 0.882). The mean failure time was 11.553 months in the dry treatment group and 11.529 months in the moist treatment group. Conclusion: The findings of this study indicate that treatments applied under dry and moist conditions demonstrate comparable clinical performance in terms of esthetic, functional, and biological parameters. High success and retention rates were observed in both groups, suggesting that treatments performed under moist conditions represent a reliable alternative in clinical situations where ideal isolation is difficult to achieve.