Okul öncesi dönem çocuklarının bağımsız öğrenme davranışları ile ebeveynlerinin ebeveyn tutumlarının incelenmesi
Investigation of preschool children's independent learningbehaviors and parenting attitudes of their parents
- Tez No: 1004189
- Danışmanlar: PROF. DR. İKBAL TUBA ŞAHİN SAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Erken çocuk eğitimi, Çocuk-okul öncesi, Early child education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, okul öncesi dönem çocuklarının bağımsız öğrenme davranışları ile ebeveynlerinin tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, İstanbul ili Pendik ilçesindeki okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 721 çocuk ve ebeveyni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak; Kişisel Bilgi Formu, Ebeveyn Tutumları Ölçeği ve Okul Öncesi Çocuklar İçin Bağımsız Öğrenme Davranışları Ölçeği (3-5 Yaş) kullanılmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden tarama modelinde yürütülen bu çalışmada, değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Spearman Korelasyon analizi; gruplar arası karşılaştırmalarda ise Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis H testleri uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre; çalışmaya katılan ebeveynlerin otoriter tutum ortalamalarının en yüksek, aşırı koruyucu tutum ortalamalarının ise en düşük olduğu; çocukların bağımsız öğrenme davranışlarının ise orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Ebeveynlerin ebeveyn tutumları, çocukların yaşına, doğum sırasına, ailedeki toplam çocuk sayısına, çocukların okul öncesi eğitim alma süresine ve ebeveynin yaşına, eğitim durumuna ve çalışma durumuna göre bazı boyutlarda anlamlı farklılık göstermiştir. Çocukların bağımsız öğrenme davranışları ise cinsiyetlerine, doğum sıralarına, ailedeki çocuk sayısına, okul öncesi eğitim alma sürelerine, ebeveynlerin eğitim durumlarına ve annelerin çalışma durumuna göre anlamlı şekilde farklılaşmıştır. Ayrıca, ebeveynlerin otoriter ebeveynlik tutumları ile çocukların bağımsız öğrenme davranışları arasında anlamlı ancak zayıf ve pozitif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the independent learning behaviors of preschool children and their parents' attitudes. The sample consisted of 721 children attending preschools in the Pendik district of Istanbul and their parents. The data collection tools used were a Personal Information Form, the Parenting Attitudes Scale, and the Children Independent Learning Development Checklist 3- 5. This quantitative research study, conducted using a survey model, employed Spearman correlation analysis to determine the relationships between variables and Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis H tests for intergroup comparisons. The analysis revealed that the average authoritarian attitude of the participating parents was the highest, while the average overprotective attitude was the lowest; the children's independent learning behaviors were at a moderate level. Parenting attitudes showed significant differences in some dimensions based on the children's age, birth order, total number of children in the family, the children's duration of preschool education, and the parents' age, educational level, and employment status. Children's independent learning behaviors differed significantly according to their gender, birth order, number of children in the family, duration of preschool education, parents' educational level, and mothers' employment status. Furthermore, a significant but weak and positive correlation was found between authoritarian parenting attitudes and children's independent learning behaviors.