Bt stratejik uyumunda yöneticilerin dijital yetkinliklerinin etkisi ve kurumsal bilgi yönetim uygulamalarının aracı rolü
The impact of managers' digital competencies on it strategic alignment and the mediating role of organizational knowledge management practices
- Tez No: 1004289
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
- Anahtar Kelimeler: BT-kurum stratejik uyumu, dijital yetkinlik, kurumsal bilgi yönetimi uygulamaları, Irak, Türkiye, IT–Business Strategic Alignment, Digital Competency, Organizational Knowledge Management Practices, Iraq, Türkiye
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmanın temel amacı, yöneticilerin dijital yetkinlik düzeylerinin BT-kurum stratejik uyumunda etkisinin ve kurumsal bilgi yönetimi uygulamalarının buradaki rolünün anlaşılmasıdır. Araştırma kapsamında, Irak'ta faaliyet göstermekte olan Zain Telekomunikasyon şirketindeki yöneticilere ulaşılmıştır. Bu yöneticilerden 317 yöneticiden gelen veriler üzerinde analizler yapılmıştır. Araştırmanın neticesinde dijital yetkinliklerin BT-kurum stratejik uyumu üzerinde etkili olabileceği anlaşılmıştır. Ayrıca kurumsal bilgi yönetimi uygulamalarının, bu etkide belirgin biçimde aracılık rolü üstlenebileceği görülmüştür. Araştırmanın bulguları, dijital medya kullanımının ve içerik geliştirmenin empati duygusuyla desteklendiğinde, yöneticilerin BT unsurları ile kurumsal unsurları bütünleştirebileceklerini göstermiştir. Ayrıca kurumsal süreçlerde daha fazla iletişimin ve bilgi birikimine sistematik bir biçimde yaklaşılmasının dijital yetkinliklerin yararlı etkilerini belirgin ölçüde artıracağı ortaya konmuştur. Ayrıca kadın yöneticilerin erkek yöneticilerden, genç yöneticilerin ileri yaşlardaki yöneticilerden, orta seviyede hizmet süresinde bulunmuş yöneticilerin diğerlerinden ve eğitim düzeyi yüksek yöneticilerin eğitim düzeyi düşük yöneticilerden, araştırmadaki değişkenler bakımından, daha istidatlı olabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main objective of this thesis is to understand the effect of managers' digital competency levels on IT–business strategic alignment and the role of organizational knowledge management practices in this relationship. Within the scope of the research, managers working at Zain Telecommunications, operating in Iraq, were contacted. Analyses were conducted on data obtained from 317 managers. The results of the study indicate that digital competencies can have a significant effect on IT–business strategic alignment. Furthermore, it was found that organizational knowledge management practices can play a pronounced mediating role in this effect. The findings reveal that when digital media use and content development are supported by empathy, managers are better able to integrate IT components with organizational components. In addition, increased communication within organizational processes and a systematic approach to knowledge accumulation were shown to significantly enhance the beneficial effects of digital competencies. The study also found that, in terms of the variables examined, female managers may be more capable than male managers; younger managers than older managers; managers with a medium level of tenure than others; and managers with higher educational levels than those with lower educational levels.