Karboplatin, metformin ve borik asit uygulanmış MCF-7 ve CRL-4010 hücrelerinde oksidatif stres üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of carboplatin, metformin, and boric acid on oxidative stress in MCF-7 and CRL-4010 cells treated
  1. Tez No: 1004444
  2. Yazar: NİLÜFER ECE SÜREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU BİLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Borik Asit, Karbolatin, Meme Kanseri, Metformin, Oksidatif Stres, Breast Cancer, Boric Acid, Carboplatin, Metformin, Oxidative Stress
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Atlas Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, meme kanseri hücre hattı (MCF-7) ile sağlıklı epitel hücre hattında (CRL-4010) Karboplatin, Borik Asit ve Metformin'in hücre proliferasyonu, migrasyon ve oksidatif stres üzerindeki etkilerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesini amaçlanmaktadır. Çalışmada in vitro deneysel model kullanılmış; hücre canlılığı CCK-8 testi, hücre migrasyonu yara iyileşme deneyi ve oksidatif stres seviyeleri süperoksit dismutaz (SOD) aktivitesi analizi ile incelenmiştir. Söz konusu uygulamalar belirlenen konsantrasyon ve sürelerde gerçekleştirilmiş, elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, uygulanan ajanların hem meme kanseri hem de sağlıklı epitel hücrelerinde proliferasyon, migrasyon ve oksidatif stres yanıtı açısından farklı etkiler oluşturduğunu göstermiştir. Bu etkiler hem hücre tipine hem de kullanılan ajana bağlı olarak değişkenlik göstermiştir. Sonuç olarak, bu çalışmanın meme kanseri hücrelerinde kullanılan ajanların hücresel etkilerinin anlaşılmasına önemli katkı sağlaması ve kanser ile sağlıklı hücreler arasındaki yanıt farklılıklarının ortaya konmasına yardımcı olması beklenmektedir. Ayrıca, elde edilen bulguların gelecekteki deneysel ve terapötik çalışmalara temel oluşturması öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to comparatively evaluate the effects of Carboplatin, Boric Acid, and Metformin on cell proliferation, migration, and oxidative stress in breast cancer cell lines (MCF-7) and healthy epithelial cell lines (CRL-4010). An in vitro experimental model was used in the study; cell viability was investigated using the CCK-8 test, cell migration using the wound healing assay, and oxidative stress levels using superoxide dismutase (SOD) activity analysis. The applications were performed at the determined concentrations and durations, and the obtained data were statistically analyzed. The findings showed that the applied agents had different effects on proliferation, migration, and oxidative stress response in both breast cancer and healthy epithelial cells. These effects varied depending on both the cell type and the agent used. Consequently, this study is expected to make a significant contribution to understanding the cellular effects of agents used in breast cancer cells and to help reveal the differences in responses between cancer and healthy cells. Furthermore, it is anticipated that the findings will provide a basis for future experimental and therapeutic studies.