Otizm spektrum bozukluğu olan ilkokul öğrencilerinin okuduğunu anlama performanslarının incelenmesi
Examining reading comprehension performances of primary school students with autism spectrum disorder
  1. Tez No: 1004491
  2. Yazar: DUYGU AKPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BİLAL ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuduğunu anlama becerisi, Okuma becerileri, Okuma düzeyi, Otistik bozukluklar, Otizm, Reading skills, Reading level, Autistic disorder
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan ilkokul öğrencilerinin okuduğunu anlama başarılarının Okumaya Basit Bakış (Simple View of Reading) ve ek değişkenler kapsamında ele alınarak incelenmesidir. Bu doğrultuda ilkokul kademesinde yer alan ve formal okuma yazma öğrenimini tamamlamış OSB tanılı öğrenciler (n = 50) ve bu öğrenciler ile cinsiyet ve sınıf düzeyi bakımından eşleştirilen tipik gelişim (TG) gösteren öğrenciler (n = 51) katılımcı grubuna dahil edilmiştir. Çalışmada katılımcılar anlamlı-anlamsız sözcük okuma, metin okuma akıcılığı, okuduğunu anlama, dil (dinleme ve anlam bilgisi) ve zihin kuramı görevleri ile değerlendirilmiştir. Araştırmada katılımcı gruplar arasında karşılaştırmalar yapılarak OSB grubunun okuduğunu anlama performanslarının yordayıcıları incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma bulguları incelendiğinde OSB grubunun okumanın ölçümlenen tüm boyutlarında ve zihin kuramında TG gösteren akranlarına kıyasla daha düşük seviyede performans sergiledikleri görülmüştür. OSB grubu ölçümlenen becerilerde düşük başarıdan yüksek başarıya kadar birbirlerinden farklı düzeylerde performans sergilemişlerdir. Değişkenler arası ilişkiler iki katılımcı grubunda düzeyler bakımından incelendiğinde zihin kuramının dil becerileri ile arasındaki ilişkinin OSB grubunda TG gösteren gruba kıyasla anlamlı derecede daha güçlü olduğu belirlenmiştir. Yapılan regresyon analizleri OSB grubu için okuduğunu anlamanın en önemli yordayıcılarının dil becerileri ve zihin kuramı olduğunu göstermiştir. Elde edilen bulgular alanyazın doğrultusunda tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the reading comprehension performance of primary school students with Autism Spectrum Disorder (ASD) within the framework of the Simple View of Reading (SVR) by incorporating additional variables. The study included students diagnosed with ASD who were enrolled in primary school and had completed formal literacy instruction (n = 50), as well as typically developing (TD) peers (n = 51) matched in terms of gender and grade level. Participants were assessed using tasks measuring word reading and nonword reading, text reading fluency, reading comprehension, language skills (listening comprehension and semantic knowledge) and theory of mind. Group comparisons were conducted, and the predictors of reading comprehension performance in the ASD group were examined. A correlational research design was employed to analyze the data. The findings revealed that the ASD group performed at lower levels than their typically developing peers across all measured dimensions of reading as well as in theory of mind. Moreover, the ASD group demonstrated considerable variability in performance, ranging from low to high levels across the assessed skills. Examination of the relationships among variables across the two groups indicated that the association between theory of mind and language skills was significantly stronger in the ASD group compared to the TD group. Regression analyses further demonstrated that language skills and theory of mind were the strongest predictors of reading comprehension in the ASD group. The findings are discussed in relation to the existing literature.