İnmelı bireylerde omuz kas aktivasyonu ve omuz fonksiyonelliğinin denge ve yürüme becerilerine etkisi
The effects of shoulder muscle activation and shoulder functionality on balance and walking abilities in individuals with stroke
- Tez No: 1004503
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ECE ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: İnme, Omuz, Kas aktivasyonu, Postüral denge, Yürüme, Stroke, Shoulder, Muscle activation, Postural balance, Gait
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
İnme, üst ekstremite motor kayıpları, postüral dengesizlik ve yürüme kapasitesinde azalma ile seyreden yaygın bir nörolojik tablodur. Bu çalışmada, kronik inmeli bireylerde omuz kas aktivasyonu ve omuz fonksiyonelliği ile denge ve yürüme performansı arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya inme tanısı almış 47 birey dâhil edilmiştir. Katılımcıların omuz kas aktivasyonları yüzeyel elektromiyografi (EMG) yöntemi ile değerlendirilmiştir. Omuz fonksiyonelliği Fugl-Meyer Üst Ekstremite Değerlendirmesi ile, denge değerlendirmesi Limits of Stability testi ile, yürüme kapasitesi ise Altı Dakika Yürüme Testi (6DKY) ile incelenmiştir. Elde edilen bulgular, omuz kas aktivasyonu ve omuz fonksiyonelliği ile denge ve yürüme performansı arasında anlamlı ilişkiler bulunduğunu göstermiştir. Özellikle deltoid ve trapezius kas aktivitesindeki artışın, postüral stabiliteyi ve yürüme kapasitesini olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Sonuç olarak, inmeli bireylerde omuz ve skapular stabilitenin yalnızca üst ekstremite fonksiyonları açısından değil, aynı zamanda denge ve yürüme performansı açısından da önemli olduğu görülmüştür. Bu nedenle inme rehabilitasyon programlarında omuz kompleksine yönelik değerlendirme ve müdahalelerin bütüncül bir yaklaşımla ele alınması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Stroke is a common neurological condition characterized by motor impairments of the upper extremity, postural instability, and reduced walking capacity. The aim of this study was to investigate the relationship between shoulder muscle activation, shoulder functionality, balance, and gait performance in individuals with chronic stroke. A total of 47 individuals diagnosed with stroke were included in the study. Shoulder muscle activation was evaluated using surface electromyography (sEMG). Shoulder functionality was assessed using the Fugl-Meyer Assessment for the upper extremity. Balance performance was evaluated with the Limits of Stability test, and gait capacity was assessed using the Six-Minute Walk Test (6MWT). The results demonstrated significant relationships between shoulder muscle activation, shoulder functionality, balance, and gait performance. Increased activation of the deltoid and trapezius muscles was found to be associated with better postural stability and improved walking performance. In conclusion, shoulder and scapular stabilization plays an important role not only in upper extremity function but also in balance and gait performance in individuals with stroke. Therefore, rehabilitation programs for stroke patients should include comprehensive assessments and interventions targeting the shoulder complex.