أثر علوم البلاغة في التفسير الإشاري(دراسة موضوعية)
İşari tefsirde belagat ilminin etkisi (Konu çalışması)
  1. Tez No: 785034
  2. Yazar: ALI MAHMOOD JASIM ALJAMO
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAİBA FARHAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İşari Tefsiri, Sûfî Tefsiri, Beyan, Meanî, Bedi, Indicative Interpretation, Sufi Interpretation, Statement, Semantics, Badi
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tefsir Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu tez, Kur'an-ı Kerim'in, tasavvuf ve sülûk erbabının Kur'an'ı tevil ederken zahiri anlamına değil de sırlarına ve manasına odaklandığı İşarî tefsirinde belâgat ilminin etkisini üç kısımda (Beyan, Meanî ve Bedi') incelemektedir. Bu çalışmanın önemi; Kur'an'ın yorumunun Me'sur ve Re'y tefsirinden sonraki üçüncü çeşidi olan ve bazı âlimlerin Kur'an'ın yorumlanmasında gerekli bir şart olarak gördükleri belagat ilmine dayanan İşarî tefsire ışık tutması ve bu tefsiri kullananların metodunu ortaya koymasından kaynaklanmaktadır. Çalışma, İşâri tefsir kitaplarından örnekler çıkarırken ve ayetlerde işaret edilen belagî nükteleri öğrenilmesi için analiz ederken betimleyici analitik yaklaşım izlemiştir . Bu çalışmada; İşarî tefsirin, diğer tefsirler gibi belagat ilminin farklı çeşitlerinin belagî işaretlerini büyük oranda içermesi ve belagat çeşitlerinden olan beyan, bedi' ve fünûnun; onların referanslarının temel kaynağı olup İşarî müfessirlerin, bazen salt nefsî fikirlermiş gibi hafife alınabilecek olan tefsirlerinin değerini artırması için belagat ilmine mükemmel derecede hâkim olunmasına büyük önem vermiş oldukları yanı sıra Kur'an'ın nazmının; tevil, tefekkür ve idrak için malzeme bakımından oldukça zengin olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis studies the impact of the of rhetoric science with its three branches: (Statement, Semantics, and Badi) on the Indicative Interpretation of the Holy Qur'an. This type of interpretation is concerned with a spicific type of understanding the verses transcending the apparent meaning to the hidden meaning that appears to the Sufis. The importance of this study comes from the fact that it sheds light on the third type of the interpretation of the Qur'an, comes after the interpretation by authentic sources and opinion. It also clarifies the interpreter's methods which based on the rhetoric science, which some scholars considered it as a necessary condition for the interpretating of the Qur'an. The study followed the descriptive analytical approach in extracting examples from the books of indicative interpretation, and analyzing them to determine the rhetorical phrases in the Qur'an. The most prominent findings of this study are as follows: The indicative interpretation, like other types of interpretation, contained rhetorical signs of different types of rhetoric sciences, and the arts of (Statement, Semantics, and Badi( were a major source of their interpretations. The Sufi interpreter was particularly proficient in the sciences of rhetoric, which adds value to his interpretation, which cannot be underestimated as if it is just personal thoughts or psychological illusions, and that the construction of the Qur'anic phrases is a very rich material for interpretation, contemplation and understanding.