Özellikli birimlerde çalışan hemşirelerin yurt dışına beyin göçü niyetleri ve nedenlerinin incelenmesi
Investigation of brain drain intentions and reasons among nurses working in specialized units
- Tez No: 1004771
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL OKSAY ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Beyin Göçü, Göç Niyeti, Özellikli Birimler, Nursing, Brain Drain, Migration Intention, Specialized Units
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, özellikli birimlerde (acil servis, ameliyathane ve yoğun bakım) çalışan hemşirelerin yurt dışına beyin göçü niyetlerini ve bu niyetin altında yatan nedenleri incelemektir. Araştırma, Ocak 2024–Ocak 2026 tarihleri arasında Batı Karadeniz Bölgesi'nde yer alan üç ilin merkezinde bulunan biri eğitim araştırma ve ikisi devlet hastanesi olmak üzere üç hastanede gerçekleştirilmiştir. Araştırmada yurt dışına göç niyeti bildiren hemşireler arasından, birim ve kurum bazında çeşitliliği yansıtacak şekilde maksimum çeşitlilik amaçlı örnekleme yöntemiyle, çalışmaya katılmayı kabul eden 27 hemşire ile yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler Braun ve Clarke'nin (2006) altı aşamalı tematik analiz yaklaşımı doğrultusunda değerlendirilmiştir. Araştırmanın raporlanmasında COREQ kontrol listesi esas alınmıştır. Derinlemesine görüşmelerin tematik analizine göre yurt dışına beyin göçü eğiliminin nedenleri; Mesleki Faktörler, Bireysel Gelecek Algısı, Ekonomik Faktörler, Yurt Dışına Çekici Faktörler, Toplumsal ve Siyasal Faktörler olmak üzere beş alt tema altında toplanmıştır. Beyin göçünü önlemeye yönelik Öneriler Sistemsel İyileştirme ve Kariyer Desteği alt temalarında ele alınmıştır. Tersine beyin göçüne yönelik görüşler ise Potansiyel Sınırlı Kazanç ve Potansiyel Kayıp alt temalarında ele alınmıştır. Sonuç olarak, nitelikli hemşire iş gücünün korunması sağlık sisteminin sürdürülebilirliği açısından stratejik bir zorunluluktur. Bu eğilimin tersine çevrilmesi için çalışma koşullarının iyileştirilmesi, adil ücret politikalarının güçlendirilmesi ve sağlık insan gücü planlamasının yeniden yapılandırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the intentions of nurses working in specialized units (emergency department, operating room, and intensive care unit) to emigrate abroad and the reasons behind these intentions. The research was conducted between January 2024 and January 2026 in three hospitals located in the centers of three provinces in the Western Black Sea Region: one training and research hospital and two state hospitals. In the study, 27 nurses who agreed to participate were selected from among those who reported an intention to emigrate abroad, using a sampling method aimed at maximum diversity to reflect unit and institutional diversity. Semi-structured in-depth interviews were conducted with these nurses. The interviews were evaluated according to Braun and Clarke's (2006) six-stage thematic analysis approach. The COREQ checklist was used as the basis for reporting the research. According to the thematic analysis of the in-depth interviews, the reasons for the tendency to emigrate abroad were grouped under five sub-themes: Professional Factors, Individual Future Perception, Economic Factors, Factors Attractive to Emigration, and Social and Political Factors. Suggestions for preventing brain drain are addressed under the sub-themes of Systemic Improvement and Career Support. Views on reverse brain drain are addressed under the sub-themes of Potential Limited Gain and Potential Loss. In conclusion, retaining a qualified nursing workforce is a strategic necessity for the sustainability of the health system. Reversing this trend requires improving working conditions, strengthening fair wage policies, and restructuring health workforce planning.