Camponotus türlerinde endosimbiyoz ile eşey kapsülü oluşumu ve bu oluşumun modern sentez kapsamı açısından değerlendirilmesi
The formation of the sex capsule through endosymbiosis in camponotus species and its evaluation in terms of the scope of modern synthesis
  1. Tez No: 1004795
  2. Yazar: ZELAL ÖZGÜR DURMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGİ DENİZ ÖZSOY, DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDUL MATTEEN RAFIQI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Genetik, Felsefe, Biology, Genetics, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Embriyoloji, Endosimbiyont bakteriler, Evrim teorisi, Embryology, Endosymbiont bacteria, Evolution theory
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, marangoz karıncalar (Camponotus sp.) ile zorunlu hücre içi simbiyontları arasındaki yakın endosimbiyotik ilişkinin, erken embriyogenez sürecinde konak organizmanın gelişimi incelemektedir. Araştırmanın temel amacı, simbiyotik bakterinin konak embriyosunda gözlenen hücresel ve moleküler süreçlere nasıl dahil olduğunu ve bu etkileşimin evrimsel yeniliklerin ortaya çıkışında ne tür bir rol oynayabileceğini ampirik olarak ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda Camponotus floridanus embriyoları model sistem olarak seçilmiş; simbiyotik (Blochmannia içeren) ve antibiyotik uygulamasıyla simbiyonttan arındırılmış bireyler karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Erken embriyogenez evrelerinden elde edilen örnekler üzerinde transkriptomik analizler gerçekleştirilmiş ve simbiyont varlığının konak gen ifadesi üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Moleküler boyama ve mikroskobik incelemeler, embriyogenez sırasında oluşan çok çekirdekli yeni bir eşey hattı genel yapısını ve bu yapının olası gonadal katkılarını ve işlevsel rolünü ortaya koymuştur. Ayrıca bakteriyel simbiyontun, eşey hattı kapsülünün fenotipik özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiş; C. floridanus'ta gözlenen fenotipik çeşitlilik ile farklı Camponotus türlerinde saptanan türler arası varyasyon, bu eşey hattı kapsülünün filogenetik dağılımı ve simbiyont edinimi bağlamında birlikte değerlendirilmiştir. Çalışmada sunulan ampirik sonuçlar, evrimsel biyolojide yerleşik olan modern sentez çerçevesi ile endosimbiyotik perspektif arasındaki açıklayıcı farklar bağlamında tartışılmaktadır. Ancak bu teorik tartışma, vaka çalışmasının ortaya koyduğu bulguların sınırlarını ve olanaklarını görünür kılan ikincil bir boyut olarak ele alınmaktadır. Sonuç olarak bu tez, Camponotus embriyogenez sürecinde gözlemlenen gelişimsel simbiyozu merkeze alarak, endosimbiyotik ilişkilerin evrimsel süreçlerdeki rolüne dair deneysel bir katkı sunmaktadır. Ayrıca çalışma, evrimsel açıklamaların kapsamının gelişim ve simbiyotik etkileşimleri içerecek biçimde genişletilmesinin, biyolojik yeniliklerin anlaşılması açısından önemli bir olanak sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of the close endosymbiotic relationship between carpenter ants (Camponotus sp.) and their obligate intracellular symbionts on host organism development during early embryogenesis. The primary aim of the research is to empirically elucidate how the symbiotic bacterium is incorporated into the cellular and molecular processes observed in the host embryo, and to assess the potential role of this interaction in the emergence of evolutionary novelties. To address this aim, embryos of Camponotus floridanus were selected as a model system, and symbiotic individuals harboring Blochmannia were comparatively analyzed alongside individuals rendered symbiont-free through antibiotic treatment. Transcriptomic analyses were conducted on samples obtained from early embryogenic stages to evaluate the effects of symbiont presence on host gene expression. Molecular staining and microscopic examinations revealed the general structure of a novel multinucleated germline capsule formed during embryogenesis, as well as its potential gonadal contributions and functional significance. In addition, the effects of the bacterial symbiont on the phenotypic characteristics of the germline capsule were investigated. Phenotypic variation observed in C. floridanus and interspecific variation detected among different Camponotus species were evaluated in relation to the phylogenetic distribution of this structure and patterns of symbiont acquisition. The empirical results are discussed in the context of explanatory differences between the modern synthesis framework in evolutionary biology and the endosymbiotic perspective. Overall, this thesis provides experimental evidence that developmental symbiosis can contribute directly to evolutionary processes and highlights the importance of integrating developmental and symbiotic interactions into evolutionary explanations.