Predictive roles of attachment styles and gender roles attitudes on cyber dating abuse of individuals
Bireylerin bağlanma stillerinin ve toplumsal cinsiyet rolleri tutumlarının siber flört istismarı üzerindeki yordayıcı rolü
- Tez No: 714163
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER ŞEHRİBAN ÖZABACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İletişim Bilimleri, Psychology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: dating violence, cyber dating abuse, gender roles attitudes, attachment styles
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu araştırma, bireylerin bağlanma tarzlarının ve toplumsal cinsiyet rolleri tutumlarının siber flört istismarı üzerindeki yordayıcı rollerinin araştırılması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu araştırma, olayların ya da olguların nedenlerini bulmaya yönelik ilişkisel (correlational) modele dayalı bir çalışmadır. Araştırmanın katılımcıları 276 kadın ve 227 erkek olmak üzere 503 kişiden oluşmaktadır. Araştırma verileri Siber Flört İstismarı Ölçeği, İlişki Ölçekleri Anketi, Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan Demografik Bilgi Formu aracılığıyla toplanmıştır. Bireylerin siber flört istismarına maruz kalma ve eğilim düzeylerinin cinsiyet, eğitim düzeyi, gelir düzeyi, ortalama romantik ilişki süresi, romantik ilişkiye başlama türü ve internette geçirilen süre değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesinde ilişkisiz örneklemler t-testi ve tek faktörlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Ayrıca, araştırma değişkenleri arasındaki korelasyonların belirlenmesi için Pearson korelasyon analizi; ana değişkenlerin yordayıcı rollerini belirlemek için çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre bireylerin siber flört istismarına maruz kalma ve eğilim düzeylerinin bireylerin cinsiyetine, eğitim düzeyine, gelir düzeyine, romantik ilişkiye başlama türüne, romantik ilişki süresine ve internette geçirdikleri ortalama süreye göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Toplumsal cinsiyet rol tutumları ve siber flört istismarının tüm alt boyutları arasında orta düzeyde negatif yönde anlamlı ilişkiler olduğu; bağlanma stillerinin tüm alt boyutları ve siber flört istismarının tüm alt boyutları arasında anlamlı bir ilişki olduğu; bu ilişkinin korkulu ve saplantılı bağlanma için pozitif, güvenli ve kayıtsız bağlanma için negatif olduğu bulunmuştur. Ayrıca, Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutumları ve Güvenli Bağlanma Tarzı, tüm siber flört istismarı alt boyutlarını negatif yönde yordamaktadır. Saplantılı Bağlanma Tarzı tüm siber flört istismarı alt boyutlarını pozitif yönde yordamaktadır. Korkulu Bağlanma Tarzı Doğrudan Saldırganlığa Maruz Kalma ve İzleme/Kontrol alt boyutlarını pozitif yönde yordamaktadır. Anahtar kelimeler; flört şiddeti, siber flört istismarı , toplumsal cinsiyet rolleri tutumları, bağlanma stilleri
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the predictive roles of attachment styles and gender roles attitudes on cyber dating abuse of individuals. This research is a correlational design for finding causes of events or phenomena. The sample of the study was composed of 503 people (276 female, 227 male). The data was obtained from the participants via Cyber Dating Abuse Questionnaire Relationship Scales Questionnaire Gender Role Attitudes Scale. Independent samples t-test and one-way analysis of variance were used to assess the differences among individuals' cyber dating abuse exposure and tendency levels in terms of seven demographic variables: gender, age, education level, income level, duration of the romantic relationship, type of the romantic relationship initiation and average time spent online. In the primary analyses of the study, Pearson correlation analysis was used to examine the correlations among the variables. Then, the multiple regression analysis was employed to determine the predictive roles of the main variables. According to the findings of the research, it has been determined that individuals' cyber dating abuse exposure and tendency levels differ according to individuals' gender, education level, income level, type of romantic relationship initiation, duration of romantic relationship initiation and average time spent online. There is a moderately significant negative relationship between gender roles attitudes and all sub-dimensions of cyber dating abuse. There is a significant relationship between all sub-dimensions of attachment styles and all sub-dimensions of cyber dating abuse. This relationship is positive for fearful and preoccupied attachment styles and negative for secure and dismissing attachment styles. In addition, Gender Roles Attitudes and Secure Attachment Style negatively predicts all cyber dating abuse dimensions. Preoccupied Attachment Style positively predicts all cyber dating abuse dimensions. Fearful Attachment Style positively predicts Direct Agression Exposure and Monitoring/Control Exposure dimensions.