Üniversite öğrencilerinde dini başa çıkma stratejileri(Kilis 7 Aralık Üniversitesi örneği)
Religious coping strategies among university students: The case of Kilis 7 December University
  1. Tez No: 1004829
  2. Yazar: HAMZA GÜRKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM AKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Din, Psychology, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Din psikolojisi, Dini başa çıkma, Religion, Psychology of religion, Religious coping
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, genç yetişkinlik döneminde bulunan üniversite öğrencilerinin yaşadıkları zorluklar ve problemler karşısında ne tür bir dini başa çıkma stratejisini tercih ettiklerini ve tercih ettikleri bu dini başa çıkma stratejisini ne sıklıkla kullandıklarını konu edinmektedir. Bu doğrultuda, Kilis 7 Aralık Üniversitesi'nin farklı fakültelerinde öğrenim gören üniversite öğrencilerinin, baş etmekte zorlandıkları güç durumlar ve yaşantılar karşısında başvurdukları dini başa çıkma stratejilerinin türü ve kullanım sıklığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda söz konusu dini başa çıkma stratejileri; yaş, cinsiyet, sosyoekonomik düzey, fakülte, sınıf düzeyi ve mezun olunan lise türü gibi değişkenler açısından analiz edilmiştir. Bu çalışmaya, 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında; Kilis 7 Aralık Üniversitesine bağlı olan Eğitim, Sağlık, Fen, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu fakültelerinde eğitim gören 488 üniversite öğrencisi katılmıştır. Fakültelerdeki öğrenci sayıları tabakalı örnekleme yöntemine göre belirlenmiştir. Bu çalışma, nicel araştırma yöntemi kapsamında tasarlanmış olup veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Araştırma kapsamında toplanan verilerin analizinde, Jamovi (2.66) paket programı kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda üniversite öğrencilerinin tercih ettikleri dini başa çıkma stratejilerinin türü ve kullanım sıklığının cinsiyet değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı; ancak yaş, sosyoekonomik durum, sınıf düzeyi, lise türü ve fakülte değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı tespit edilmiştir
Özet (Çeviri)
This study examines the types of religious coping strategies preferred by university students in their young adulthood in the face of challenges and problems, and how often they like these preferred religious coping strategies. Accordingly, the study investigates the types of religious coping methods used and their cessation of use among university students studying in different faculties of Kilis 7 December University in response to initially difficult situations and experiences. These religious coping methods are analyzed in terms of variables such as age, gender, socioeconomic status, ability, class level, and type of high school graduated from. The study included 488 university students studying in the Education, Health, Science, and Physical Education and Sports faculties of Kilis 7 December University during the 2024-2025 academic year. The number of students in the faculties was determined according to the stratified sampling method. This study was designed within the scope of quantitative research method and the survey technique was used as a data collection tool. In the analysis of the data collected within the scope of the research, the Jamovi (2.66) package program was used. As a result of the research, it was determined that the type and frequency of use of religious coping strategies preferred by university students differed significantly according to the gender variable; however, it did not differ significantly according to the age, socioeconomic status, class level, type of high school and faculty variables.