Tıp fakültesi öğrencilerinin zona hastalığı ve zona aşısıyla ilgili bilgi düzeyinin değerlendirilmesi: Tanımlayıcı kesitsel çalışma
Assessment of medical students' knowledge of herpes zoster and the zoster vaccine: A descriptive cross-sectional study
  1. Tez No: 1004916
  2. Yazar: MERVE KOÇAK BAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İZZET FİDANCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, Farkındalık, Herpes zoster, Viral aşılar, Knowledge, Awareness, Herpes zoster, Viral vaccines
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Zona (herpes zoster), suçiçeği sonrası latent kalan varicella zoster virüsünün reaktivasyonuyla gelişen, özellikle yaşlı ve immünsüprese bireylerde ciddi komplikasyonlara yol açabilen bir enfeksiyondur. Yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte küresel ölçekte hastalık insidansı artmakta, sağlık sistemleri ve toplum sağlığı açısından artan bir yük oluşturmaktadır. Hastalığı önlemedeki en etkili yöntemlerden biri günümüzde zona aşısıdır. Aşının hedef gruplar üzerindeki uygulanabilirliği, özellikle tıp doktorlarının bu konudaki bilgi düzeyi ve farkındalıklarıyla doğrudan ilişkilidir. Bu çalışmada, tıp fakültesi öğrencilerinin zona ve zona aşısına ilişkin bilgi düzeylerinin incelenmesi amaçlamaktadır. Çalışma tanımlayıcı kesitsel nitelikte olup, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalınca 15/05/2025-15/06/2025 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Hastanesi Sıhhiye Kampüsü Aile Hekimliği polikliniklerine başvuran Dönem 3,4,5 ve 6 öğrencilerinde yüz yüze anket yöntemiyle yapılmıştır. Anket formu 2 bölümden oluşmakta olup ilk bölümde 8 soruluk demografik soru formu bulunmaktayken; ikinci bölümde zona hastalığıyla ilgili 12 soru ve zona aşısıyla ilgili 8 soru olmak üzere toplamda 28 soru içermektedir. Bu araştırmaya 257 tıp fakültesi öğrencisi katılmıştır. Çalışmamızda öğrencilerin genel bilgi düzeyi orta seviyede bulunmuş olup, 20 soruda ortalama doğruluk %65,3 ± 20,4'tür. Bilgi düzeyini artıran başlıca etkenler sınıf düzeyi (B=3,520; p<0,001) ve eğitim sürecinde aşılar hakkında bilgi alma (B=2,750; p=0,003) iken, yaş ile bilgi düzeyi arasında negatif ilişki saptanmıştır (B=−0,620; p=0,004). Lojistik regresyonda dönem (sınıf düzeyi) her bir artışta yüksek bilgi olasılığını yaklaşık 1,5 kat artırmış (OR=1,51; p<0,001), aşı eğitimi alanlarda bu olasılık yaklaşık 3,4 kat daha yüksek bulunmuştur (OR=3,39; p=0,011); diğer sosyodemografik değişkenler (cinsiyet, ailede sağlık çalışanı varlığı, kronik hastalık varlığı, zona geçirme öyküsü, yakın çevrede zona geçirme öyküsü) bağımsız etki göstermemiştir. En yüksek doğruluk oranları hastalık etken virüsü, risk grupları, komplikasyonlar ve tedavi gibi klinik bilgilere ait sorularda iken; aşının etkinliği, uygulamaları, ruhsatlandırılma ve geri ödeme gibi aşıyla ilgili sorularda belirgin bilgi açığı görülmüştür. Bu bulgular, tıp eğitimi müfredatında özellikle zona aşısına yönelik eğitimin güçlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Herpes zoster develops through reactivation of latent varicella zoster virus following prior varicella infection and can lead to serious complications particularly in older adults and immunosuppressed individuals. With population aging, the global incidence of the disease is rising, imposing an increasing burden on health systems and public health. Vaccination is one of the most effective current methods of prevention. The applicability of vaccination to target groups is directly related to physicians' knowledge and awareness. This study aims to assess the knowledge level of medical faculty students regarding herpes zoster and the herpes zoster vaccine. The study employed a descriptive cross-sectional design and was conducted by the Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of Family Medicine between 15 May 2025 and 15 June 2025 among Year 3, 4, 5, and 6 medical students who presented to the Family Medicine outpatient clinics at Hacettepe University Hospital, Sıhhiye Campus, using a face-to-face questionnaire. The questionnaire comprised two parts: the first included 8 demographic questions; the second included 12 questions on herpes zoster and 8 on the zoster vaccine, totaling 28 questions. A total of 257 students participated. The overall knowledge level was moderate; across 20 knowledge questions, the mean correctness was 65.3% ± 20.4%. The principal factors that increased knowledge were class year (B=3.520; p<0.001) and receiving education about vaccines during training (B=2.750; p=0.003), whereas age showed a negative association with knowledge (B=−0.620; p=0.004). In logistic regression, each higher class year increased the odds of having high knowledge by approximately 1.5-fold (OR=1.51; p<0.001), and having received vaccine education increased this odds by about 3.4-fold (OR=3.39; p=0.011); other sociodemographic variables (sex, presence of a healthcare worker in the family, presence of chronic disease, history of zoster, and zoster in close contacts) showed no independent effects. The highest correctness rates pertained to core clinical items (etiologic virus, risk groups, complications, and treatment), whereas notable knowledge gaps were observed for vaccine-related issues (efficacy, administration, licensure, and reimbursement). These findings indicate a need to strengthen curriculum content specifically on zoster vaccination.