Eş kaybı sonrası kadınların psikososyal yaşantıları veilk kariyer deneyimleri üzerine nitel araştırma
A qualitative study on the psychosocial lives and first career experiences of women after spousal loss
  1. Tez No: 1004947
  2. Yazar: ANIL COŞAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL TANACIOĞLU AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dulluk, Eş kaybı, Kariyer, Kimlik inşası, Psikososyal uyum, Sorumluluk, Sorumluluk yükleme, Sosyoekonomik durum, Widowhood, Loss of spouse, Career, Identity formation, Psychosocial harmony, Responsibility, Responsibility attiribution, Socio-economic situation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, eş kaybı yaşamış kadınların psikososyal deneyimlerini ve ilk kariyer deneyimlerini inşa etme süreçlerini derinlemesine incelemektir. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımlarından fenomenolojik desen kullanılmıştır. Çalışma grubunu, araştırmacı tarafından amaçlı örnekleme yöntemiyle belirlenen 9 kadın oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu ve Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılmıştır. Katılımcılarla gerçekleştirilen görüşmelerin içerik analizi sonucunda 6 tema, alt temalar ve kodlar oluşturulmuştur. Bulgular, eş kaybının kadınlar için yalnızca duygusal bir süreç olmayıp, aynı zamanda mecburi sorumluluklar üstlenmeye ve ekonomik yeniden yapılanmaya zorlayan bir döneme işaret ettiğini göstermektedir. Kadınlar yas sürecinde duygusal ve fiziksel yorgunluk yaşarken, çocukları ve yaşam motivasyon kaynakları uğruna çok boyutlu başa çıkma stratejileri geliştirmişlerdir. Kariyer ve iş yaşamına yönelme, planlı bir süreçten ziyade hayatta kalma stratejisi olarak ortaya çıkmıştır. Sosyal destek ve dini ritüeller, yas sürecinde kadınların dayanıklılığını artıran önemli faktörler arasında yer almıştır. Araştırma, eş kaybının kadınların yaşamındaki psikososyal, ekonomik ve toplumsal etkilerini anlamak, onların yaşadığı mecburi rol dönüşümlerini ve dayanışma kaynaklarını görünür kılmak açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to examine in depth the processes through which women who have experienced spousal loss construct their psychosocial experiences and their initial career experiences. A phenomenological design, one of the qualitative research approaches, was adopted. The study group consisted of nine women selected through purposive sampling by the researcher. Data were collected using a Personal Information Form and a Semi-Structured Interview Form. Content analysis of the interviews yielded six themes, along with related subthemes and codes. The findings indicate that spousal loss is not only an emotional process for women but also a period that compels them to assume mandatory responsibilities and undergo economic restructuring. During the grieving process, women experienced emotional and physical exhaustion while developing multidimensional coping strategies to support their children and sustain their motivation for life. Engagement in career and work life emerged not as a planned endeavor, but as a survival strategy. Social support and religious rituals were identified as significant factors enhancing resilience during the grieving period. This study contributes to a deeper understanding of the psychosocial, economic, and social impacts of spousal loss on women, highlighting the compulsory role transformations they experience as well as the sources of solidarity that support them.