Acil servise başvuran iskemik serebrovasküler olay tanılı hastaların retrospektif analizi
Retrospective analysis of patients diagnosed with ischemic cerebrovascular event presenting to the emergency department
- Tez No: 1005052
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ÇAKMAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Acil Tıp, Neurology, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: İskemik inme, acil servis, TOAST sınıflaması, küçük damar hastalığı, başvuru süresi, Ischemic stroke, emergency department, TOAST classification, small vessel disease, admission time
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, 2020-2024 yılları arasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Acil Servisi'ne başvuran iskemik serebrovasküler olay (SVO) tanılı hastaların demografik özelliklerini, risk faktörlerini, klinik bulgularını, etiyolojik alt tiplerini ve tedavi süreçlerini retrospektif olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, belirtilen tarih aralığında acil servise başvuran ve iskemik SVO tanısı alan 517 hasta dahil edilmiştir. Veriler hastane bilgi yönetim sistemi ve hasta dosyalarından elde edilmiştir. Hastalar TOAST sınıflamasına göre etiyolojik olarak gruplandırılmış, demografik veriler, başvuru zamanları, NIHSS skorları ve uygulanan tedaviler (antiagregan, antikoagülan, trombolitik tedavi, mekanik trombektomi) analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların (n=517) %58,6'sı erkek, %41,4'ü kadındır ve kadın hastaların medyan yaşı erkeklerden anlamlı düzeyde yüksektir. En sık görülen risk faktörleri hipertansiyon (%58,2), diyabetes mellitus (%31,9) ve koroner arter hastalığıdır (%26,1). Hastaların %83'ünün semptom başlangıcından 4,5 saat sonra hastaneye başvurduğu saptanmıştır. TOAST sınıflamasına göre en sık görülen inme tipi %29,7 ile küçük damar hastalığıdır. Küçük damar hastalığı olan grupta hipertansiyon ve diyabet prevalansı yüksek olmasına rağmen, ilaç uyumunun (sırasıyla %27,2 ve %13,2) düşük olduğu belirlenmiştir. Akut fazda hastaların %4,3'üne trombolitik tedavi, %2,8'ine mekanik trombektomi uygulanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda küçük damar hastalığı en sık görülen etiyolojik alt tip olarak saptanmış olup, bu durumun kontrolsüz hipertansiyon ve diyabet ile ilişkisi ortaya konmuştur. Hastaların büyük çoğunluğunun ilk 4,5 saatlik tedavi penceresinden sonra başvurması ve tiplerinin küçük damar hastalığı paterninde olması, akut reperfüzyon tedavilerinin uygulanabilirliğini kısıtlamaktadır. Bu bulgular, inme farkındalığının artırılması ve kronik hastalık yönetiminin iyileştirilmesi gerekliliğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study retrospectively analyzes the demographics, risk factors, clinical findings, etiology, and treatments of patients diagnosed with ischemic cerebrovascular event (CVE) at Cerrahpaşa Faculty of Medicine Emergency Department between 2020 and 2024. Materials and Methods: 517 patients were included. Data were obtained from hospital records and etiological classification was performed using TOAST criteria. Admission times, NIHSS scores, and acute treatments (antiplatelets, anticoagulants, thrombolytics, and mechanical thrombectomy) were analyzed. Results: The cohort was 58.6% male and 41.4% female; the median age of females was significantly higher. Primary risk factors included hypertension (58.2%), diabetes mellitus (31.9%), and coronary artery disease (26.1%). Notably, 83% of patients arrived more than 4.5 hours after symptom onset. According to TOAST classification, small vessel disease was the most frequent subtype (29.7%). Despite high hypertension and diabetes prevalence in the small vessel group, medication adherence was low (27.2% and 13.2%, respectively). Only 4.3% received thrombolytic therapy and 2.8% underwent mechanical thrombectomy. Conclusion: Small vessel disease was the most common etiological subtype, strongly associated with uncontrolled hypertension and diabetes. The high rate of late hospital presentations and the prevalence of small vessel disease significantly limit the feasibility of acute reperfusion therapies. These findings emphasize the necessity of enhancing public stroke awareness and improving chronic disease management.