İklim değişikliğine karşı kentsel direnç parametreleri bağlamında karşılaştırmalı bir analiz: TR42 Bölgesi
A comparative analysis in the context of urban resilience parameters against climate change: TR42 Region
- Tez No: 1005069
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM AYDINLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Kamu Yönetimi, Şehircilik ve Bölge Planlama, Political Science, Public Administration, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kamu politikaları, Kentsel politika, Çevre politikaları, İklim politikaları, Public policies, Urban policy, Environmental policies, Climate policy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Kentler, tarih boyunca sürekli değişim ve gelişim içerisinde olmuş, aynı zamanda birçok sorunla da karşılaşmışlardır. Kentlerin karşılaştıkları sorunlara karşı dirençlilik gösterip devamlılıklarını sağlamaları gerekmektedir. Günümüzde kentlere dair en önemli sorunların başında iklim değişikliği gelmektedir. Bu tez, iklim değişikliğine karşı kentsel direncin sağlanmasına yönelik performans parametreleri ortaya koymayı ve karşılaştırmalı bir analiz gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda, literatür taraması ile kavramlar belirlenmiş, belirlenen kavramlar operasyonalizasyon yöntemi ile ölçülebilir hale getirilmiştir. Bu yöntem ile toplum, yönetim, ekonomi, çevre ve altyapı temaları ile alt başlıkları belirlenmiştir. Belirlenen alt başlıklar altında yer alan parametrelerin Cronbach's Alpha güvenilirlik analizi ile istatistiksel tutarlılığı ve güvenilirliği ölçülmüş, sonrasında parametreler TR42 bölgesinde yer alan Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerine uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, nüfusun yaşlanması nedeniyle demografi; mevcut nüfusa göre alt yapıda düşüşlerin meydana gelmesi nedeniyle sağlık; tohum ve fidan üretim miktarının düşmesi, ağaçlandırılan alanın azalması nedeniyle tarım ve orman; kritik seviyede tehlikede bulunan takson sayısı nedeniyle biyolojik çeşitlilik; sanayi ve kişi başına toplam elektrik tüketiminde yaşanan artış nedeniyle enerji; atıksu arıtma tesisleri toplam kapasitesinin nüfus oranına göre düşüş nedeniyle sanitasyon alt başlıkları kapsamında TR42 Bölgesi olarak Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerinin iklim değişikliğine karşı ortak kırılganlık ve risk durumu bulunmaktadır. İlaveten, zaman, içerik ve güvenilirlik katsayısı gibi faktörlerden dolayı her parametre değerlendirmede kullanılamamaktadır. Bu sebepten, güvenilirlik katsayısı yüksek, yıl ve il bazında daha fazla performans parametresinin ortaya konulması, yönetim temasında dokümantasyon, katılımcılık, afet hazırlık, akıllı uygulamalar; çevre temasında iklim performans parametrelerinin geliştirilmesi, ortak sorunlara yönelik ortak adımların atılacağı oluşumların devreye konulması önerilmektedir. Elde edilen sonuçlardan kamu kurumları, belediyeler, özel sektör, STK'lar ve politika yapıcılarının faydalanması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Cities have been in a constant state of change and development throughout history, at the same time they have encountered a great deal of problems. Cities need to be resilient against the problems they face and ensure their persistence. One of the most significant challenges facing cities today is climate change. This thesis aims to present performance parameters for urban resilience against climate change and to perform a comparative analysis. In this context, concepts were determined by literature review and the determined concepts were made measurable with the operationalization method. With this method, the themes and subheadings of society, management, economy, environment and infrastructure were specified. The parameters under the determined subheadings were measured with Cronbach's Alpha reliability analysis for statistical consistency and reliability and then they were applied to the provinces of Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu and Yalova in the TR42 Region. According to the obtained results, provinces Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Bursa as TR42 Region, exhibit a shared vulnerability and risk status with respect to climate change under the subheadings of demography, due to population ageing; health, due to declines in infrastructure relative to the existing population; agriculture and forestry, due to decreases in seedling and sapling production as well as reductions in afforested areas; biodiversity, due to the critical number of threatened taxa; energy, due to increases in industrial activity and per capita total electricity consumption; and sanitation, due to a decline in the total capacity of wastewater treatment facilities relative to the population. In addition, due to factors such as time constraints, content limitations, and reliability coefficients, not all parameters can be utilized in the evaluation process. Therefore, it is recommended to identify a greater number of performance parameters with high reliability coefficients at the provincial and annual levels. Within the governance theme, improvements are suggested in documentation, participatory practices, disaster preparedness and smart applications; within the environmental theme, the development of climate performance parameters and the establishment of platforms that enable coordinated actions to address shared challenges are recommended. The results obtained are expected to be utilized by public institutions, municipalities, the private sector, non-governmental organizations and policymakers.