The influence of Turkish and Korean NGOs on cultural diplomacy
Türk ve Koreli STK'ların kültürel diplomasi üzerindeki etkisi
- Tez No: 1005080
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AKİF BAHADIR KAYNAK, DOÇ. DR. GÜLÇİN TAŞKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kültürel Diplomasi, Yumuşak Güç, Sivil Toplum Kuruluşları, Türkiye, Güney Kore, Uluslararası İlişkiler dergisi, Cultural Diplomacy, Soft Power, Non-Governmental Organizations, Turkey, South Korea, International Relations journal
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, yumuşak güç bağlamında kültürel diplomasi alanında“Diplomasi Vakfı”ve“Sayul”adlı iki Türk ve Koreli sivil toplum kuruluşunun özel rollerini incelemektedir. Bu yapının kavramsallaştırılması, Sayul ve Diplomasi Vakfı'nın tarihçelerinin yanı sıra kamu diplomasisindeki işlevleri, kültürel diplomasinin geleceği ve zorluklarının incelenmesiyle başlar. Araştırma çalışması, her bir sivil toplum kuruluşunun sorumluluklarını, hedeflerini ve potansiyel gelecek projelerini analiz ederek, ulusal demokratik yönetişime ve yürütme yetkisine nasıl katkıda bulunduklarını belirlemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, bu tarafsız grupların günümüz toplumunda karşılaştığı endişeleri, sorunları ve kısıtlamaları ve bunların farklı işletmeleri nasıl etkilediğini de inceledim. Bu tezi motive eden temel sorun şudur: Türk ve Koreli STK'lar kültürel diplomasiyi hangi yollarla teşvik ediyor ve taktikleri kendi ülkelerinin yumuşak güç yaklaşımlarını nasıl yansıtıyor? Bu soruyu ele almak için tez, Diplomasi Vakfı ve Sayul olmak üzere her iki STK ile ilgili akademik kaynaklardan, hükümet belgelerinden ve medya haberlerinden elde edilen konu değerlendirmelerini kullanarak nitel bir bağlamsal analiz gerçekleştirdi. Veriler ayrıca, iki STK'nın farklı ancak birbirini tamamlayıcı teknikler kullandığını göstermektedir. Sayul gençlik merkezli ve katılımcı teknikler kullanırken, Diplomasi Vakfı resmi ve politika odaklı projeler kullanmaktadır. Bu nedenle, her ikisi de STK'ların hem küresel kültürel katılımı hem de ulusal yumuşak gücü teşvik etmede ne kadar önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Son olarak, araştırmamın kültürel diplomasi çalışmalarına nasıl katkı sağladığını özetledim ve gelecekteki politika yapıcılar ve STK'lar için önerilerde bulundum.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the specific roles of“Diplomasi Vakfi”and“Sayul,”two Turkish and Korean NGOs, in cultural diplomacy within the context of soft power. The conceptualization of this structure commences with an examination of the histories of the two NGOs, Sayul and Diplomasi Vakfi, alongside their functions in public diplomacy, the future of cultural diplomacy, and its challenges. The research study analyzes the responsibilities, objectives, and potential future projects of each NGO to determine how they contribute to national democratic governance and executive authority. I also looked at the concerns, issues, and restrictions that these nonpartisan groups confront in today's society and how they affect different enterprises. The major problem that motivates this thesis is: In what ways do Turkish and Korean NGOs promote cultural diplomacy, and how do their tactics embody the soft power approaches of their respective nations ? To address this query, the thesis conducted a qualitative contextual analysis, utilizing subject matter assessments from academic sources, government papers and documents, and media coverage relevant to both NGOs, Diplomasi Vakfı and Sayul. The data additionally demonstrate that the two NGOs use different but complimentary techniques. Sayul uses youth-based and participatory techniques, while Diplomasi Vakfı uses official and policy-driven projects. Therefore, they both show how NGOs play a crucial role in promoting both global cultural involvement and national soft power. Finally, I drew conclusions and summarized how my research advances the study of cultural diplomacy, and I provided suggestions for future policymakers and NGOs.