Panlökopeni hastalığı teşhis edilen kedilerde fekal mikrobiyota transplantasyonu etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of fecal microbiota transplantation in cats diagnosed with panleukopenia
  1. Tez No: 1005110
  2. Yazar: ALTAR BATUHAN TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKER ÇAMKERTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Feline panlökopeni virüsü, fekal mikrobiyota transplantasyonu, kedi, ishal, hemogram, Feline panleukopenia virus, fecal microbiota transplantation, cat, diarrhea, hemogram
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, feline panlökopeni virüsü enfeksiyonu tanısı konulan kedilerde standart tedaviye ek olarak uygulanan fekal mikrobiyota transplantasyonunun klinik ve hematolojik bulgular üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışma tek merkezli, prospektif, randomize ve kontrollü olarak yürütüldü. Antijen pozitifliği saptanan 20 kedi standart tedavi (n=10) ve standart tedaviye ek fekal mikrobiyota transplantasyonu uygulanan grup (n=10) olmak üzere iki gruba ayrıldı.Klinik değerlendirmede 1-5 ölçekli dışkı kıvamı skorları izlendi. Başlangıçta gruplar arasında dışkı skoru açısından anlamlı fark yoktu (p>0,05). Dördüncü günde fekal mikrobiyota transplantasyonu uygulanan grupta dışkı skoru standart tedavi grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek bulundu (p<0,05). Fekal mikrobiyota transplantasyonu uygulanan grupta dışkı skorundaki iyileşme ikinci günden itibaren anlamlıydı (0 ve 2. gün karşılaştırması p<0,05) ve zaman etkisi belirgindi (p<0,05).Hematolojik değerlendirmede her iki grupta başlangıçta belirgin lökopeni saptandı. Dördüncü günde fekal mikrobiyota transplantasyonu uygulanan grupta lökosit ve nötrofil sayıları standart tedavi grubuna kıyasla anlamlı derecede daha yüksek bulundu (lökosit p<0,05; nötrofil p<0,05). Grup içi analizde fekal mikrobiyota transplantasyonu uygulanan grupta lökosit (p<0,05) ve nötrofil (p<0,05) artışı anlamlıydı; standart tedavi grubunda bu değişimler istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05). Eritrosit serisi parametreleri ile trombosit değerleri açısından gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05).Sonuç olarak, fekal mikrobiyota transplantasyonu feline panlökopeni virüsü enfeksiyonunda standart tedaviye destekleyici bir yaklaşım olarak değerlendirilebilir; daha geniş örneklem ve uzun dönem takip içeren çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the effects of fecal microbiota transplantation added to standard treatment on clinical and hematological findings in cats diagnosed with feline panleukopenia virus infection. The study was conducted as a single-center, prospective, randomized controlled trial. Twenty cats with positive antigen test results were allocated to a standard treatment group (n=10) and a group receiving fecal microbiota transplantation in addition to standard treatment (n=10).Clinical assessment included monitoring fecal consistency scores on a 1-5 scale. At baseline, there was no significant difference between groups in fecal score (p>0,05). On day 4, the fecal score was significantly higher in the group receiving fecal microbiota transplantation than in the standard treatment group (p<0,05). In the fecal microbiota transplantation group, improvement in fecal score was significant from day 2 onward (day 0 vs day 2, p<0,05) and the time effect was significant (p<0,05).Hematological evaluation revealed marked leukopenia at baseline in both groups. On day 4, leukocyte and neutrophil counts were significantly higher in the fecal microbiota transplantation group than in the standard treatment group (leukocyte p<0,05; neutrophil p<0,05). Within-group analyses showed significant increases in leukocyte (p<0,05) and neutrophil (p<0,05) counts in the fecal microbiota transplantation group, whereas these changes were not significant in the standard treatment group (p>0,05). No significant differences were observed between groups in erythrocyte series parameters or platelet values (p>0,05).In conclusion, fecal microbiota transplantation may be considered an adjunctive approach to standard treatment in cats with feline panleukopenia virus infection; further studies with larger sample sizes and long-term follow-up are warranted.