Advocacy planning in urban renewal: Sulukule platform as the first advocacy planning experience of Turkey
Kentsel dönüşüm sürecinde savunucu planlama: Türkiye'deki ilk savunucu planlama deneyimi olarak sulukule platformu
- Tez No: 1005112
- Danışmanlar: PROF. DR. DAVID VARADY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Etnik azınlık, Kent hakkı, Kent planlama, Kentsel dönüşüm, Kentsel politika, Konut politikaları, Kültürel kimlik, Tarihi kent merkezi, Toplumsal katılım, İstanbul tarihi, Ethnic minority, Right to the city, Urban planning, Urban transformation, Urban policy, Housing policies, Cultural identity, Historical city centre, Social participation, Istanbul history
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Unıversıty Of Cıncınnatı
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
Özet
Sulukule, tarihsel kimliği ve Roman kültürü nedeniyle İstanbul'un en tanınmış mahallelerinden biri olarak öne çıkmaktaydı. 2006 yılında Fatih Belediyesi, kentsel dönüşüm projesi kapsamında mahalle sakinlerine yönelik müdahale sürecini başlattı. Mahalle halkı, yaşadıkları yerde kalıcılıklarını nasıl sürdürebilecekleri konusunda ciddi bir belirsizlik yaşarken; topluluk içi dayanışma ve mevcut toplumsal ağlarından kopmaları hâlinde başka bir yerde yaşamlarını sürdüremeyeceklerinin de farkındaydılar. Her ne kadar yoksulluk ve geçim koşullarını zorlaştıran çok sayıda sorunla karşı karşıya olsalar da çözümün zorunlu tahliye biçiminde kurulmaması gerektiği açıktı. Sulukule sakinleri, bireylerden derneklere, çeşitli gönüllü gruplardan İstanbul'daki üniversitelere ve bazı meslek kuruluşlarına kadar uzanan geniş bir destek ağı tarafından desteklendi. Sulukule Platformu da bu çıkmazın ortaya çıktığı dönemde kuruldu ve yıllar boyunca devlet destekli tahliye girişimlerine karşı mücadele yürüttü. Ancak mahalle sakinlerinin ve Sulukule Platformu'nun tüm çabalarına rağmen, bölge 2009 yılında tamamen yıkıldı. Bu sürecin sonunda, her şeyin kaybedildiğini söylemek mümkün olmasa da somut bir kazanımdan söz etmek de güçtür. Kesin olarak söylenebilecek olan, Fatih Belediyesi'nin bu süreçte ciddi bir sorumluluk üstlendiği ve kamu vicdanında olumsuz bir iz bıraktığıdır. Sulukule unutulmayacaktır; ancak bu başarısız proje nedeniyle Fatih Belediyesi de hafızalarda yer etmeye devam edecektir. Sulukule, sivil hakların genişletilmesini savunan, toplumsal adalet mücadelesi yürüten ve hak arayışı içindeki mahallelerle dayanışma kuran gruplar açısından simgesel bir örnek niteliği taşımaktadır. Bu bağlamda Sulukule Platformu, planlama süreçlerinin karar alma aşamasına kamusal katılımın dâhil edildiği farklı bir dönüşüm modelinin ne kadar elzem olduğunu ve kentlerde bunun sağlanmasının mümkünatını göstermektedir. Dolayısıyla bu çalışma, savunucu planlama yönteminin topluluklar için yürütülen planlama süreçlerinde ne denli önemli olduğunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu tez, Sulukule Platformu örneğine ilişkin kapsamlı bir inceleme sunmayı hedeflemektedir. Aynı zamanda Sulukule'yi ve Platformun mücadelesini, İstanbul'daki sosyoekonomik eşitsizliklerin daha geniş bağlamı ile kentsel dönüşüm alanlarında yaşayanların sivil haklar uğruna verdikleri mücadele çerçevesinde tarihsel olarak konumlandırmaktadır. Çalışma, daha sınırlı ölçüde deneyimlenmiş alternatif planlama modellerinden biri olan savunucu planlamaya odaklanmakta ve bu yaklaşımın Türkiye'deki ilk örneğini Sulukule Platformu üzerinden çözümlemektedir. Bunun yanı sıra, kamusal katılım olgusunu ve bunun şehir planlama disiplini içindeki yerini de tartışmaya açmaktadır. Tez, ilk olarak Türkiye'deki kamu yöneticilerinin 1960'lı, 1970'li ve 1980'li yıllarda yapılan kentleşme hatalarından gerekli dersleri çıkaramadığını göstermeyi; ikinci olarak ise, özellikle Türkiye örneğinde, kentsel dönüşüm uygulamalarının gelişmekte olan ülkelerde nasıl hayata geçirildiğini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda temel argüman, İstanbul gibi küreselleşen kentlerin kentsel dönüşüm politikalarını uygulama yönünde güçlü bir baskı altında oldukları, ancak çoğu zaman Amerika ve Avrupa'daki kentsel yenileme/dönüşüm deneyimlerinden yeterince ders çıkaramadıkları yönündedir.
Özet (Çeviri)
Sulukule was one of the most famous neighborhoods in Istanbul because of the Romani culture and historic identity. In 2006, the Fatih Municipality knocked on the residents' doors with an urban renovation project. The community really did not know how they could retain their residence in the neighborhood; unfortunately, everybody knew that they would not prosper in another place without their community connections. They were poor and had many issues impeding their livelihoods, but there should have been another solution that did not involve eviction. People, associations, different volunteer groups, universities in Istanbul, and also some trade associations were supporting the people of Sulukule. The Sulukule Platform was founded as this predicament began and fought against government eviction for years. In 2009, the area was totally destroyed, although the community did everything possible to save their neighborhood through the support of the Sulukule Platform. I cannot say that they lost everything in this process, but I also cannot say that anything was won. I can only say that the Fatih Municipality soiled its hands. No one will forget Sulukule, but everybody will remember the Fatih Municipality with this unsuccessful project. Sulukule stands out as a symbolic case for social justice groups that promote the expansion of civil rights and defend neighborhoods that struggle for their rights. Therefore, the Sulukule Platform shows that another form of transformation which involves public participation in the decision-making phase of planning is possible in the cities. This study aims to demonstrate how advocacy planning method is significant in planning for communities. This thesis proposes to present a full report of the Sulukule Platform case. It also provides a historical background that works to contextualize Sulukule and their struggle into the broader context of socio-economic inequalities in Istanbul and the fight of inhabitants in urban transformation areas for their civil rights. The study focuses on one of the less experimented planning models, advocacy planning, and analyzes its first incidence in Turkey through the Sulukule Platform. Also, it examines public participation and its place in the urban planning profession. This thesis, first, will help to show how Turkish public officials failed to learn from the mistakes of the 1960s, 1970s, and 1980s; second, it will look at how the urban renewal is being implemented in developing countries especially in Turkey. I will argue that because globalizing-cities like Istanbul are being pressured to implement urban renewal but are often failing to learn lessons from American and European urban renewal.