Çocuklarda ve gençlerde elin anatomik yapısının morfometrik ve klinik olarak değerlendirilmesi
Morphometric and clinical evaluation of the anatomical structure of the hand in children and adolescents
  1. Tez No: 1005126
  2. Yazar: GÜLBEYAZ ARIKAN ÇAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR DESDİCİOĞLU, PROF. DR. ATİLLA ÇİFCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: 2D:4D oranı, parmak, falanks, anatomi, 2D:4D ratio, hand, finger, phalanx, anatomy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
Özet
ÖZET ÇOCUKLARDA VE GENÇLERDE ELİN ANATOMİK YAPISININ MORFOMETRİK VE KLİNİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç: El ve parmak morfometrisi üzerine yapılan çalışmalar, bireylerin büyüme ve gelişim süreçlerinin daha iyi anlaşılmasını sağlarken, bu ölçümlerin klinik uygulamalarda kullanımı da giderek önem kazanmaktadır. Özellikle çocukluk ve ergenlik dönemindeki bireylerde el ve parmak boyutlarının incelenmesi, gelişimsel süreçlerin değerlendirilmesi ve büyüme anomalilerinin erken teşhisi açısından değerli bilgiler sunmaktadır Çalışmamızda el ve parmak boyutları ile cinsiyet, boy, kilo, yaş ve lateralizasyon arasındaki ilişkiyi morfolojik ölçümler alarak karşılaştırmayı ve elde edilen sonuçları klinik açıdan değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem: Bu çalışma Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenim görmekte olan yaşları 18-25 arasında değişen 130 (Kız: 55, Erkek: 75) öğrenci ve Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Sosyal Pediatri Polikliniğine başvuran yaşları 1-17 arasında değişen 130 (Kız: 69, Erkek:61) çocuk hastalar üzerinde yapılan bir çalışmadır. Katılımcıların sosyodemografik bilgileri alındı ve boy-kilo ölçümleri yapıldı. Çocuklar yaş ve VKİ göre kategorize edildi. Gençler VKİ göre kategorize edildi. Günlük hayatta hangi ellerini kullandıkları sorularak kaydedildi. İstatistiksel analiz yapıldı ve p<0,05 anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular: Çalışmada elde edilen demografik ve antropometrik verilerin yaş, cinsiyet, boy ve VKİ'ne göre ortalama ve standart sapma değerleri hesaplandı. Daha sonra yaş, cinsiyet, boy, lateralizasyon,vücut ağırlığı ve VKİ'ne göre istatistiksel analizlere tabi tutuldu ve yapılan değerlendirmeler sonucunda gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptandı (p<0,05). Sonuç: Çalışma sonucunda elde ettiğimizin verilerin, el gelişiminde, adli tıpta cinsiyet, yaş ve boy tayininde, iskelet sistemi ile ilgili patolojilerin teşhisinde ilgili klinisyenlere faydalı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MORPHOMETRIC AND CLINICAL EVALUATION OF THE ANATOMICAL STRUCTURE OF THE HAND IN CHILDREN AND ADOLESCENTS Objective: Studies on the hand and finger morphometry provide a better understanding of individuals' growth and development processes, while the usage of these measurements in clinical applications is also becoming increasingly important. In particular, examining hand and finger dimensions in individuals during childhood and adolescence provides valuable information for assessing the developmental processes and early diagnosis of growth anomalies. In our study, we aimed to compare the relationship between hand and finger dimensions and gender, height, weight, age, and lateralization by taking morphological measurements, and then evaluating them from clinical aspects. Method: Our studied population included 130 adolescent student (55 female, 75 male), ranging from 18-25 years old, at Faculty of Medicine, Ankara Yıldırım Beyazıt University, as well as 130 Social Pediatrics Outpatients (69 girls, 61 boys) in the Department of Child Health and Diseases at Ankara Bilkent City Hospital. After collecting sociodemographic information (height and weight) of both participating groups, those adults were categorized according to their BMI, meanwhile, our participated children were categorized to their age and BMI. Their daily hand use was recorded for both groups. Fort the statistical analysis, p<0.05 was considered as statistically-significant value. Results: The Mean and Standard Deviation (Mean±SD) values of the demographic and anthropometric data were calculated according to the age, gender, height, and BMI. Subsequently, statistical analyses were performed according to the age, gender, height, lateralization, body weight, and BMI between the groups (p<0.05). Conclusion: Our obtained results hopefully demonstrate that clinicians can benefit from hand development, in precisely determining gender, age, and height in forensic medicine, and in diagnosing pathologies related to the skeletal system.