Geriatrik sağlık davranışı anketi: Türkçeye uyarlama, geçerlik ve güvenirlik çalışması
Geriatric health behavior questionnaire: Turkish adaptation, validity and reliability study
- Tez No: 1005135
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT YARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Geriatri, Physiotherapy and Rehabilitation, Geriatrics
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite, Sağlıklı yaşlanma, Physical activity, Healthy aging
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kardiyopulmoner Fizyoterapi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kardiyopulmoner Fizyoterapi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı Geriatrik Sağlık Davranışı Anketi (Geriatrics Health Behavior Questionnaire)'nin Türkçeye uyarlanması, geçerlik ve güvenirlik çalışmalarının yapılması ve geriatrik bireylerin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının bazı sosyodemografik değişkenler açısından incelenmesidir. Bu kapsamda 2025 yılında Samsun'da ikamet eden 266 geriatrik birey ile çalışılmıştır. Araştırmayla ilgili veriler araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Demografik Form, Türkçeye uyarlama çalışması yapılan Geriatrik Sağlık Davranışı Anketi ve buna eş değer Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği-II ile elde edilmiştir. Uyarlama çalışması kapsamında ölçeği geliştiren Maryam Bakhshandeh Bavarsad ve arkadaşları tarafından gerekli izinler alınmıştır. Uyarlama sürecinde çeviri çalışmaları, uzman görüşü alınması, geri çeviri çalışmaları ve değerlendirme, pilot uygulama ve ana uygulama olmak üzere belli adımlar izlenmiştir. Ölçeğin faktör yapısının belirlenmesi için açımlayıcı faktör analizi (AFA) ve doğrulayıcı faktör analizi (DFA) gerçekleştirilmiştir. Ölçme aracındaki 17 maddenin madde faktör yükleri .30 ile .97 arasında değerler almıştır. Sonuç olarak, Geriatrik Sağlık Davranışı Anketi (GSDA), geriatrik bireylerde geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to adapt the Geriatrics Health Behavior Questionnaire into Turkish, to conduct validity and reliability studies, and to examine the healthy lifestyle behaviors of geriatric individuals in terms of certain sociodemographic variables. Within this scope, the study was conducted with 266 geriatric individuals residing in Samsun in 2025. Data related to the research were obtained using the Personal Demographic Form developed by the researcher, the Geriatric Health Behavior Questionnaire adapted into Turkish, and the equivalent Healthy Lifestyle Behaviors Scale-II. The necessary permissions were obtained from Maryam Bakhshandeh Bavarsad and colleagues, who developed the scale, for the adaptation study. The adaptation process followed certain steps, including translation work, expert consultation, back-translation work and evaluation, pilot application, and main application. Exploratory factor analysis (EFA) and confirmatory factor analysis (CFA) were performed to determine the factor structure of the scale. The item factor loadings of the 17 items in the measurement tool ranged from .30 to .97. In conclusion, the Geriatric Health Behavior Questionnaire (GSBA) is a valid and reliable measurement tool for geriatric individuals.