Okul dışı öğrenme ortamlarının öğrencilerin çevre sorunlarına yönelik bilgi, farkındalık ve davranışlarına etkisinin incelenmesi
An investigation into the impact of out-of-school learningenvironments on 8th-grade students' knowledge, awareness,and behavioral tendencies regarding environmental issue
- Tez No: 1005168
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul dışı etkinlikler, Okul dışı öğrenme, Extracurricular activities, Out-of-school learning
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, çoklu okul dışı öğrenme ortamlarında gerçekleştirilen çevre eğitiminin 8. sınıf öğrencilerinin çevre sorunlarına yönelik bilgi, farkındalık ve davranışsal eğilimleri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, nicel yöntemlerden ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desenle tasarlanmış; 21 kişilik kontrol ve 20 kişilik deney grubuyla yürütülmüştür. Grupların başlangıç denkliği sağlandıktan sonra, deney grubuna okul dışı öğrenme uygulamaları, kontrol grubuna ise geleneksel sınıf içi öğretim uygulanmıştır. Veri analizinde normallik testleri için Shapiro-Wilk ve hipotezlerin testi için parametrik testler kullanılmıştır. Analiz sonuçları; uygulama sonrasında öğrencilerin çevre başarısı, farkındalığı ve davranış puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık oluşmadığını göstermiştir. Bulgular, geleneksel öğretimin sınırlı etkiye sahip olduğunu teyit ederken; okul dışı uygulamaların kısa süreli süreçlerde anlamlı bir değişim yaratmada yetersiz kaldığını ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, çevresel davranış değişiminin sağlanması için okul dışı programların daha uzun süreli tekrarlı ve yapılandırılmış bir süreçte yürütülmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effects of environmental education conducted in multiple out-of-school learning environments on the knowledge, awareness, and behavioral tendencies of 8th-grade students regarding environmental issues. The research was designed using a quasi-experimental pretest-posttest control group model, one of the quantitative methods, and was carried out with a control group of 21 students and an experimental group of 20 students. After ensuring the initial equivalence of the groups, out-of-school learning practices were applied to the experimental group, while traditional in-class instruction was provided to the control group. Shapiro-Wilk tests were used for normality, and parametric tests were employed for hypothesis testing during data analysis. The analysis results indicated no statistically significant difference between the mean scores of students' environmental achievement, awareness, and behavior after the implementation. While the findings confirm that traditional instruction has limited impact, they also reveal that out-of-school applications remain insufficient in creating significant change during short-term processes. Consequently, it is recommended that out-of-school programs be conducted through a more long-term, repetitive, and structured process to ensure environmental behavioral change.