Sodyum glukoz cotransporter-2 inhibitörü kullanan tip 2 diyabet hastalarında öglisemik ketoasidoz riskini arttıran faktörler
Risk factors for euglycemic ketoacidosis in type 2 diabetes patients on sodium-glucose cotransporter-2 inhibitor therapy
  1. Tez No: 1005188
  2. Yazar: BURAK ÖCALAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN İNAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Öglisemik diyabetik ketoasidoz, SGLT-2 inhibitörü, Risk faktörleri, Euglycemic diabetic ketoacidosis, SGLT-2 inhibitor, Risk factors
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: SGLT-2 inhibitörlerinin hekimlerce daha fazla tercih edilmesi neticesinde unutulan bir durum olan öglisemik diyabetik ketoasidoz tablosunun daha sık gözlendiği görülmüştür. Literatürdeki diğer çalışmalar incelendiğinde diğer çalışmaların çoğunlukla öglisemik diyabetik ketoasidoz gelişimine odaklandığı görülmüş olup, mortaliteyi belirleyen faktörlere odaklanan veri sınırlıdır. Biz de bu çalışma ile SGLT-2 inhibitörü kullanan tip 2 diyabet hastalarında öglisemik ketoasidoz riskini artıran faktörleri araştırmayı hedefledik. Materyal ve Metot: Çalışmamıza Ankara Bilkent Şehir Hastanesi'ne başvurmuş, SGLT-2 inhibitörü kullanan tip 2 diyabeti olan ve beraberinde öglisemik diyabetik ketoasidoz gözlenen 62 hasta dahil edildi. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS for Windows 22.0 programı kullanılmış olup, anlamlılık için p değeri <0,05 düzeyinde değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya SGLT-2 inhibitörü kullanan tip 2 diabetes mellitus tanısına sahip olan öglisemik DKA saptanan 62 hasta dahil edildi. Hastaların yoğun bakım kalış süresi ortancası 5 gün iken, %27,4 oranında mortalite saptandı. Mortalite ile sonuçlanan olguların yoğun bakımda kalış süresi 8 gün bulundu ve mortalite ile sonuçlanmayan olgulardan istatistiksel anlamlı şekilde daha fazlaydı. SVO neticesinde öglisemik DKA tanısı alan hastaların diğer gerekçelerle öglisemik DKA tanısı alan hastalara göre yoğun bakım yatış süresinin anlamlı şekilde daha uzun olduğu saptandı. Yoğun bakım süresinin uzun olmasının mortalite için bağımsız risk faktörü olduğu saptandı. Öglisemik DKA tanısı öncesi geçirilmiş SVO öyküsünün olması mortalite riskini 10 kat arttırdı. Öglisemik DKA nedenlerinden enfeksiyon, SVO, MI ve oral alım azlığının mortalite için bağımsız risk faktörü olmadığı saptandı. Sonuç: Öglisemik DKA gözlenen hastaların çoğunluğu empagliflozin kullanmaktaydı. Yoğun bakımda kalış süresinin uzamasının, mortaliteyi artırdığı saptandı. Serebrovasküler olay neticesinde öglisemik DKA saptanan hastalardaki yoğun bakım yatışı süresinin diğer hastalara kıyasla daha uzun olduğu saptandı. Öglisemik DKA tanısı öncesi geçirilmiş SVO öyküsünün olmasının mortalite riskini 10 kat artırdığı saptandı. Öglisemik DKA nedenlerinden enfeksiyon, SVO, MI ve oral alım azlığının mortalite için bağımsız risk faktörü olmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: Consequently, the growing preference for these medications among physicians has led to a more frequent clinical presentation of euglycemic diabetic ketoacidosis (euDKA), a condition that had previously been less commonly observed. While the majority of the existing literature focuses on the development of euDKA, data examining the factors that determine mortality remain notably limited. Therefore, this study aimed to investigate the risk factors associated with euDKA and its outcomes in patients with type 2 diabetes receiving SGLT-2 inhibitor therapy. Material and Method: This study included 62 patients with type 2 diabetes who presented with euDKA while concurrently using an SGLT-2 inhibitor at Ankara Bilkent City Hospital. Statistical analyses were performed using SPSS for Windows 22.0, with statistical significance defined as a p-value of <0.05. Results: The final cohort comprised 62 patients diagnosed with type 2 diabetes who developed euDKA during SGLT-2 inhibitor treatment. The median length of stay in the ICU was 5 days, with an overall mortality rate of 27.4%. However, cases resulting in mortality had a significantly longer median ICU stay of 8 days compared to survivors. Furthermore, patients whose euDKA was precipitated by a CVA required significantly longer ICU admissions than those with other triggers. Prolonged ICU stay was identified as an independent risk factor for mortality. Crucially, a prior history of CVA before the euDKA diagnosis increased the mortality risk tenfold. Conversely, the acute triggers themselves, including infection, CVA, MI, and decreased oral intake, were not found to be independent risk factors for mortality. Conclusion: The majority of patients who developed euDKA in this study were treated with empagliflozin. A prolonged length of stay in the ICU was directly associated with increased mortality. Additionally, euDKA triggered by a cerebrovascular event resulted in extended intensive care duration compared to other etiologies. Most notably, a previous history of CVA increased the mortality risk by a factor of 10. However, acute precipitating factors such as infection, CVA, MI, and decreased oral intake were not independent predictors of mortality.