Cerrahide karşılanamayan hemşirelik bakımı ve iş doyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Tez No: 1005292
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESMA GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Karşılanamayan Hemşirelik Bakımı, İş Doyumu, Cerrahi Hemşireliği, İş Yükü, Sağlık Hizmetleri Kalitesi, Missed Nursing Care, Job Satisfaction, Surgical Nursing, Workload, Quality of Health Care
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, cerrahi kliniklerde görev yapan hemşirelerde karşılanamayan hemşirelik bakımı (KHB) ile iş doyumunu incelemek ve aralarındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Kesitsel, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarıma sahip olan bu çalışma, 15 Şubat–15 Temmuz 2025 tarihleri arasında Şehit İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi cerrahi kliniklerinde yürütülmüştür. Çalışmaya 214 hemşire katılmıştır. Veriler, Katılımcı Bilgi Formu, Karşılanamayan Hemşirelik Bakımı Ölçeği ve McCloskey & Mueller İş Doyum Ölçeği ile toplanmıştır. Bulgular: Karşılanamayan hemşirelik bakım gereksinimlerinin genel ortalaması düşük (1,52), buna karşın karşılanamayan hemşirelik bakım nedenleri ortalaması yüksek (3,46) bulunmuştur. En belirgin nedenler; insan kaynakları (3,69), malzeme kaynakları (3,49) yetersizliği ve iletişim eksikliğidir (3,35). Hemşirelerin genel iş doyumu düşük (2,25) olup en fazla dışsal ödül eksikliği (1,79), uzun çalışma zamanı (1,99) ve aile/iş dengesi (1,99) memnuniyetsizliklerinden etkilenmiştir. Karşılanamayan hemşirelik bakım gereksinimlerinin genel ortalaması ile iş doyumunun çalışma zamanı alt boyutu arasında negatif yönde zayıf ilişki (p<0,05) tespit edilmiştir. Ayrıca, KHB nedenleri genel ortalaması ile iş doyumunun tüm alt boyutları ve genel puanı arasında da negatif yönde zayıf ilişkiler (p<0,05) saptanmıştır. Sonuç: Karşılanamayan hemşirelik bakım sıklığının düşük, nedenlerinin önem derecesinin yüksek, hemşirelerin iş doyumunun düşük olduğu belirlenmiştir. Karşılanamayan hemşirelik bakımı arttıkça iş doyumunun azaldığı tespit edilmiştir. Hemşire sayısının artırılması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve ödüllendirme sistemlerinin güçlendirilmesi, hemşirelik bakım kalitesi ile iş doyumunu artırmada temel stratejiler olarak önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine Missed Nursing Care (MNC) and job satisfaction among nurses working in surgical clinics, and to determine the relationship between them. Method: This cross-sectional, descriptive, and correlational study was carried out between February 5 and July 15, 2025, in the surgical clinics of Şehit İlhan Varank Training and Research Hospital. The study included 214 nurses. Data were collected using the Participant Information Form, the Missed Nursing Care Scale, and the McCloskey & Mueller Job Satisfaction Scale. Results: The overall mean score for MNC requirements was low (1.52), whereas the mean score for reasons of missed care was high (3.46). The most prominent reasons were insufficient human resources (3.69), material shortages (3.49), and lack of communication (3.35). The overall job satisfaction of nurses was low (2.25), mainly affected by the lack of external rewards (1.79), long working hours (1.99), and imbalance between work and family life (1.99). A weak negative correlation was found between the overall mean of MNC requirements and the“work schedule”subdimension of job satisfaction (p<0.05). Additionally, weak negative correlations were observed between the overall mean of MNC reasons and all subdimensions and total scores of job satisfaction (p<0.05). Conclusion: It was determined that the frequency of MNC was low, the importance level of its causes was high, and nurses' job satisfaction was low. It was determined that as MNC increased, job satisfaction decreased. Increasing the number of nurses, improving working conditions, and strengthening reward systems are recommended as key strategies to enhance nursing care quality and job satisfaction.