Travma sonrası stres bozukluğu oluşturulan farelerde sitikolinin olası etkileri
Travma sonrasi stres bozukluğu oluşturulan farelerde sitikolinin olasi etkileri
  1. Tez No: 1005375
  2. Yazar: BUSE ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN HAKAN KARADAĞ, DOÇ. DR. RUHAN DENİZ TOPUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Tek uzun süreli stres, sitikolin, GLT-1, nöroproteksiyon, Psikofarmakoloji, Single prolonged stress, citicoline, GLT-1, neuroprotection, Psychopharmacology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Travma sonrası stres bozukluğu için önemli etiyolojik faktörlerden biri olduğu düşünülen glutamat eksitotoksisitesi, bu hastalığın altında yatan mekanizmanın ve kesin tedavisinin anlaşılabilmesi için çalışmalarda yer alan bir araştırma konusudur. Son yıllarda sitikolinin, anksiyolitik ve antidepresan benzeri etkilerinin var olduğu ifade edilmekte fakat mekanizmasını anlamaya ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışmamızda farelerde tek uzun süreli stres modeli ile travma sonrası stres bozukluğunun klinik bulguları taklit edilerek sitikolinin (30, 100, 300 mg/kg) davranışsal ve moleküler parametrelere etkisinin incelenmesi; ayrıca travma sonrası stres bozukluğu gruplarına, glutamat taşıyıcı-1 inhibitörü olan dihidrokainik asit (10 mg/kg) tek başına ve sitikolinin etkin en düşük dozuyla (30 mg/kg) uygulanmasıyla, sitikolinin etki mekanizmasını aydınlatmak amaçlandı. Tek uzun süreli stres uygulanmasından 2 hafta sonra travma sonrası stres bozukluğu grubunda zorlu yüzdürme testinde hareketsiz kalınan sürede artma gözlenmiş; sitikolin tüm dozlarda anksiyete ve depresif benzeri etkileri geri döndürmüştür. Hipokampüs ve prefrontal kortekste, astrositik aktivasyon ve glutamatın astrosite taşınmasında rol alan, sırasıyla glial fibriler asidik protein ve glutamat taşıyıcı-1'in Enzim Bağlı İmmunosorbent Testi ölçümlerinde, fark edilir bir değişim gözlenmemiştir. Hipokampal glutamat ve glutamin Sıvı Kromatografi-Tandem Kütle Spekfotometrisi ölçümlerinde travma sonrası stres bozukluğu grubunda artmış; sitikolinin tüm doz gruplarında, dihidrokainik asit grubunda ve dihidrokainik asit ile sitikolin 30 mg/kg uygulanan grupta azalmış izlenmektedir. Sonuç olarak sitikolin travma sonrası stres bozukluğu patofizyolojisinde eksitotoksisiteyi baskılayarak nöroprotektif ve anksiyolitik etkiler sergilemekte olup, bu etkileri birden fazla yolağı etkileyerek gerçekleştirdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Glutamate excitotoxicity, considered a major etiological factor in post traumatic stress disorder, is a prominent area of research aimed at elucidating the underlying mechanisms and establishing definitive treatments for the disorder. In recent years, citicoline has been reported to exhibit anxiolytic- and antidepressant-like effects; however, its precise mechanisms of action remain to be fully understood. The present study aimed to investigate the effects of citicoline (30, 100, and 300 mg/kg) on behavioral and molecular parameters by mimicking the clinical manifestations of post traumatic stress disorder using a single prolonged stress model in mice. Furthermore, to elucidate the mechanism of action of citicoline, dihydrokainic acid (10 mg/kg), a glutamate transporter-1 inhibitor, was administered to the post-traumatic stress disorder groups both alone and in combination with the lowest effective dose of citicoline (30 mg/kg). Two weeks following the single prolonged procedure, the post-traumatic stress disorder group exhibited an increase in immobility time during the forced swim test. Citicoline, at all administered doses, successfully reversed these anxiety- and depressive-like behaviors. Enzyme-Linked Immunosorbent Assay measurements of glial fibrillary acidic protein and glutamate transporter-1 which are involved in astrocytic activation and astrocytic glutamate transport, respectively revealed no notable changes in either the hippocampus or the prefrontal cortex. Liquid Chromatography-Tandem Mass Spectrometry analyses indicated elevated levels of hippocampal glutamate and glutamine in the post-traumatic stress disorder group. Conversely, these levels were observed to be reduced across all citicoline dose groups, in the dihydrokainic acid-only group, and in the group receiving the combination of dihydrokainic acid and 30 mg/kg citicoline. In conclusion, citicoline exerts neuroprotective and anxiolytic effects by suppressing excitotoxicity within the pathophysiology of post-traumatic stress disorder. It is postulated that these therapeutic outcomes are achieved through the modulation of multiple pathways.