İleri evre kronik böbrek hastalığı olan kronik diyaliz tedavisi alan çocuklarda vitamin ve eser element eksiklikleri
Vitamin and trace element deficiencies in children with advanced chronic kidney disease undergoing chronic haemodialysis treatment
  1. Tez No: 1005383
  2. Yazar: ŞEBNEM KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUR CANPOLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik böbrek hastalığı, Hemodiyaliz, Vitamin, Eser element, Chronic kidney disease, Hemodialysis, Vitamin, Trace element
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kronik böbrek hastalığı (KBH) olan çocuklar, vitamin ve eser element eksiklikleri için risk altındadır. Bu çalışma ile evre 3-5 KBH ile hemodiyaliz (HD) hastalarında vitamin ve eser elementlerin eksikliklerinin araştırılması, diyetle alımlarının değerlendirilmesi ve HD seanslarının eksiklikler üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu tek merkezli, prospektif çalışmaya 10 ay ile 18 yaş aralığında toplam 35 hasta dahil edilmiştir (20 hasta evre 3-5 KBH, 15 hasta kronik HD). Vitamin ve eser element düzeyleri, hastaların almakta oldukları mikrobesin takviyeleri kesildikten 2 ay sonra, 8 saat açlık sonrası, sabah ölçülmüştür. Diyet alımları iki günlük besin tüketim kayıtlarıyla değerlendirilmiştir. Bulgular: B1, B6, B9 ve 25-OH D vitamin eksikliği HD grubunda sırasıyla %73, %60, %13, %40 oranında, KBH grubunda ise %60, %10, %20, %70 oranında saptandı. C vitamin düzeyi tüm hastalarda, B12 vitamini çoğu hastada normaldi. Çinko eksikliği, HD grubunda %33 iken KBH grubunda eksiklik saptanmadı. Bakır düzeyleri çoğunlukla normal sınırlarda idi. Selenyum eksikliği HD grubunda %40, KBH grubunda %30 hastada mevcuttu. Diyetle suda çözünen vitaminler (B1, B6, B9, B12, C), çinko ve bakırın alımı sıklıkla önerilen günlük alım miktarının (RDA) altındaydı. HD sonrasında B1, B6, B9 ve C vitamini düzeylerinde anlamlı azalma, B12 vitamini ve çinko düzeylerinde ise anlamlı artış saptandı. Sonuç: KBH'lı çocuklarda vitamin ve eser element eksiklikleri yaygındır. Bu bulgular, özellikle HD hastalarında düzenli mikrobesin izleminin, bireyselleştirilmiş beslenme ve takviye stratejilerinin geliştirilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aims: Children with chronic kidney disease (CKD) are at risk for vitamin and trace element deficiencies. This study aimed to investigate vitamin and trace element deficiencies in stage 3-5 CKD and haemodialysis (HD) patients, evaluate dietary intake, and assess the effect of HD sessions on these deficiencies. Method: This single-centre, prospective study included 35 patients aged 10 months to 18 years (20 with stage 3–5 CKD and 15 on chronic HD). Vitamin and trace element levels were measured in the morning after an eight-hour fast, two months after discontinuation of micronutrient supplementation. Dietary intake was assessed using two-day food consumption records. Results: Vitamin B1, B6, B9 and 25-OH D deficiencies were detected in the HD group at rates of 73%, 60%, 13% and 40% respectively, and in the KBH group at rates of 60%, 10%, 20% and 70% respectively. Vitamin C levels were normal in all patients, and vitamin B12 levels were normal in most patients. Zinc deficiency was found in 33% of the HD group, but not in the CKD group. Copper levels were mostly within normal limits in both groups. Selenium deficiency was present in 40% of HD patients and 30% of CKD patients. Dietary intake of water-soluble vitamins, zinc and copper was frequently below the recommended daily allowance (RDA). After HD session, significant decreases in vitamins B1, B6, B9, and C levels were detected, while significant increases in vitamin B12 and zinc levels were observed. Conclusion: Vitamin and trace element deficiencies are common in children with CKD. These findings highlight the need for regular micronutrient monitoring, individualised nutrition and supplementation strategies, particularly in HD patients.