Investigating transdermal selegiline delivery for depression treatment
Depresyon tedavisinde transdermal selegiline uygulamasının araştırılması
  1. Tez No: 1005535
  2. Yazar: KAWTAR SANBARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İMRAN GÖKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, Matlab, Selejilin, Depression, Matlab, Selegiline
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
Özet
Depresyon, dünya genelinde önemli bir sağlık sorunudur ve birçok antidepresanın düşük biyoyararlanım ve istenmeyen yan etkiler gibi sınırlamaları bulunmaktadır. Selegiline, seçici bir monoamin MAO-B inhibitörü olarak depresyonda etkili olmasına rağmen, oral uygulama sonrası yaygın bir birinci geçiş metabolizmasına uğrar; bu durum aktif ilaca maruziyeti azaltırken, amfetamin benzeri metabolitlere maruziyeti artırır. Transdermal uygulama, hepatik metabolizmayı atlayan ve sistemik olarak sürekli ilaç salımı sağlayan alternatif bir yol sunar. Bu çalışmada, selegilinin transdermal bant aracılığıyla verildiğinde vücutta nasıl davrandığını değerlendirmek için matematiksel bir farmakokinetik model sunulmuştur. Dört bölmeli bir model geliştirilmiş olup, deri, merkezi (plazma), periferik dokular ve beyin bölümlerini kapsamaktadır. Model, MATLAB'da birinci dereceden diferansiyel denklemler kullanılarak uygulanmış ve 48 saatlik bir süre boyunca simüle edilmiştir. Simülasyon sonuçları, bant aracılığıyla selegilinin kademeli olarak verildiğini, plazma konsantrasyonlarının stabil kaldığını ve ilacın etki gösterdiği birincil bölge olan beyne etkin penetrasyon sağladığını göstermiştir. Deri, sürekli giriş için bir rezervuar görevi görürken, periferik dokular ikincil bir dağılım alanı olarak sistemik maruziyeti uzatmıştır. Plazma ve beyin seviyeleri, uzun süre boyunca ölçülebilir durumda kalmış ve günlük tek doz uygulama hedefiyle uyumlu bulunmuştur. Bu model, transdermal selegilinin farmakokinetik avantajlarını desteklemekte olup; birinci geçiş metabolizmasını atlama, metabolite bağlı etkilerin azaltılması, sistemik maruziyetin stabil tutulması ve beyne etkin penetrasyon gibi faydaları göstermektedir. Ayrıca, gelecekteki araştırmalarda dozlama stratejilerini keşfetmek ve optimize etmek için bir hesaplamalı platform sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Depression is a major global health issue, and many antidepressants face limitations such as low bioavailability and unwanted side effects. Selegiline, a selective monoamine MAO-B inhibitor, is effective in depression but undergoes extensive first-pass metabolism after oral administration, reducing exposure to the active drug while increasing exposure to amphetamine-like metabolites. Transdermal delivery offers an alternative route that bypasses hepatic metabolism and provides sustained systemic drug release. This study presents a mathematical pharmacokinetic model to evaluate how selegiline behaves in the body when delivered through a transdermal patch. A four-compartment model was developed, including the skin, central (plasma), peripheral tissues, and brain. The model was implemented in MATLAB using first-order differential equations and simulated over a 48-hour period. Simulation results showed that the patch delivers selegiline gradually, maintaining stable plasma concentrations and ensuring effective penetration the brain, the primary site of action. The skin functioned as a reservoir to support continuous input, while the peripheral tissues acted as a secondary distribution space, prolonging systemic exposure. Plasma and brain levels remained measurable for an extended period, consistent with the clinical goal of once-daily dosing. This model supports the pharmacokinetic advantages of transdermal selegiline, including avoidance of first-pass metabolism, reduced metabolite-related effects, stable systemic exposure, and effective brain penetration. It also provides a computational platform to further explore and optimize dosing strategies in future research.