Sof dağı (Gaziantep) vejetasyonunun fitososyolojik ve fitoekolojik yönden araştırılması
Phytosociological and phytoecological investigation of Sof mountain (Gaziantep) vegetation
- Tez No: 1005549
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ZAFER TEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Bitki ekolojisi, Bitki sosyolojisi, Bitki taksonomisi, Bitki örtüsü, Botanik, Sinekoloji, Vejetasyon, Plant ecology, Plant sociology, Plant taxonomy, Vegetation, Botany, Synecology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Bilimleri Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu çalışma Sof Dağı (Gaziantep) vejetasyonunun fitososyolojik ve fitoekolojik yapısını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma alanında daha önce fitososyolojik ve fitoekolojik araştırma bulunmamaktadır. Bu araştırma ile Sof Dağı ve Gaziantep ilinin vejetasyon yapısının belirlenmesine katkı sağlanacaktır. Araştırma alanının fitoekolojk özelliklerini belirlemek için biyoiklim sentezi yapılmış ve bitki birliklerini karakterize edebilecek 13 toprak numunesi alınarak analizleri yapılmıştır. Sof Dağında 75 familya ve 286 cinse ait toplam 540 takson bulunmaktadır. Endemik bitki sayısı ise 40 olup çalışma alanının endemizm oranı 7,4'tür. Vejetasyon analizi, birliklerin belirlenmesi ve sınıflandırılması Braun-Blanquet metoduna göre yapılmıştır. Araştırma alanında 142 örnek parselin değerlendirilmesi sonucunda 1'i orman, 4'ü çalı, 3'ü step ve 1'i kaya olmak üzere 9 bitki birliği tespit edilmiştir. Bu bitki birliklerinin 8'i bilim dünyası için yenidir. Braun-Blanquet metodu ile elde edilen sonuçları nümerik olarak desteklemek amacıyla Kümeleme (Cluster) analizi yapılmış ve dendrogram oluşturulmuştur. Ayrılan bütün grupların anlamlılığı Çoklu Permutasyon Testi analizleri ile test edilmiş ve grupların gösterge türlerini tespit etmek amacıyla indikatör tür analizi uygulanmıştır. Kümeleme analizi sonucunda en iyi ayrımın beşli grup olduğu belirlenmiştir. EUNIS habitat tiplerini belirlemek amacıyla alandaki habitatların EUNIS sınıflandırma sistemine göre değerlendirilmesi sonucunda 6 birinci seviye, 8 ikinci seviye ve 6 üçüncü seviye habitat tipi belirlenmiştir. Braun-Blanquet metoduna göre tespiti yapılan birlikler ve bu birliklerin bağlı oldukları üst kategoriler şu şekildedir: Orman vejetasyonu Sınıf: Quercetea ilicis Br.-Bl. ex A. Bolòs et O. de Bolòs in A. Bolòs y Vayreda 1950 Ordo: Pistacio lentisci-Rhamnetalia alaterni Rivas-Mart. 1975 Alyans: Pinion brutiae Feinbrun 1959 (Syn: Gonocytiso-Pinion) 1. Birlik: Arenario sabulinea - Pinetum brutiae ass. nova Çalı vejetasyonu Sınıf: Quercetea ilicis Br.-Bl. ex A. Bolòs et O. de Bolòs in A. Bolòs y Vayreda 1950 Ordo: Quercetalia calliprini Zohary 1960 Alyans: Quercion calliprini Zohary 1955 (Syn: Quercus calliprinos-Quercus coccifera) 2. Birlik: Pistacio terebinthi-Quercetum calliprini Zohary 1960 Sınıf: Quercetea ilicis Br.-Bl. ex A. Bolòs et O. de Bolòs in A. Bolòs y Vayreda 1950 Ordo: Pistacio lentisci-Rhamnetalia alaterni Rivas-Mart. 1975 Alyans: Oleo- Ceratonion siliquae Br.-Bl. Ex Guinochet et Drouineau 1944 3. Birlik: Astragalo aintabicii - Rhetum coriarii ass. nova Sınıf: Quercetea ilicis Br.-Bl. ex A. Bolòs et O. de Bolòs in A. Bolòs y Vayreda 1950 Ordo: Quercetalia ilicis Br.-Bl. ex Molinier 1934 Alyans : Quercion calliprini Zohary 1955 4. Birlik: Helleboro vesicarii - Amygdaletum lycioidis ass. nova Sınıf: Quercetea ilicis Br.-Bl. ex A. Bolòs et O. de Bolòs in A. Bolòs y Vayreda 1950 Ordo: Quercetalia ilicis Br.-Bl. ex Molinier 1934 Alyans : Quercion calliprini Zohary 1955 5. Birlik: Pistacio terebinthi-Qurcetum veneridis ass. nova Step vejetasyonu Sınıf: Astragalo microcephali – Brometea tomentelli Quezel 1973 Ordo: Onobrychido armenae – Thymetalia leucostomi Akman, Ketenoğlu, & Quézel 1985 Alyans: Phlomido armeniacae-Astragalion microcephali Akman, Ketenoğlu, Quézel & Demirörs 1984 6. Birlik: Atraphaxo billardierii-Astragaletum microcephalii ass. nova Sınıf: Astragalo microcephali – Brometea tomentelli Quezel 1973 Ordo: Trifolio anatolici-Polygonetalia arenastri Quézel 1973 Alyans : Trifolio-Polygonion Quézel 1973 7. Birlik: Hyperico luteae - Sideritetum nusairiendis ass. nova Sınıf: Astragalo microcephali – Brometea tomentelli Quezel 1973 Ordo: Onobrychido armanae - Thymetalia leucostomi Akman, Ketenoğlu ve Quézel 1985 Alyans : Salvio tchihatcheffi-Hedysarion variae Akman, Ketenoğlu, Quézel & Demirörs 1984 8. Birlik: Gypsophilo ruscifolii - Hedyseretum syriacae ass. nova Kaya vejetasyonu Sınıf: Astragalo microcephali – Brometea tomentelli Quezel 1973 Ordo: Onobrychido armanae - Thymetalia leucostomi Akman, Ketenoğlu ve Quézel 1985 9. Birlik: Taneceto argenteae - Stachetum gaziantependis ass. nova
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the phytosociological and phytoecological structure of the vegetation on Sof Mountain (Gaziantep). No previous phytosociological or phytoecological research has been conducted in the study area. This research will contribute to determining the vegetation structure of Sof Mountain and the province of Gaziantep. To determine the phytoecological characteristics of the study area, a bioclimatic synthesis was performed, and 13 soil samples were collected and analyzed to characterize plant communities. There are a total of 540 taxa belonging to 75 families and 286 genera on Sof Mountain. The number of endemic plants is 40, and the endemism rate of the study area is 7,4%. Vegetation analysis, identification, and classification of assosiations were performed according to the Braun-Blanquet method. As a result of the evaluation of 142 sample plots in the study area, 9 plant assosiations were identified: 1 forest, 4 shrub, 3 steppe, and 1 stone assosiation. Eight of these plant communities are new to science. Cluster analysis was performed and a dendrogram was created to numerically support the results obtained with the Braun-Blanquet method. The significance of all separated groups was tested using Multiple Permutation Test analyses, and indicator species analysis was applied to identify the indicator species of the groups. The cluster analysis determined that the best separation was achieved with five groups. In order to determine EUNIS habitat types, habitats in the area were assessed according to the EUNIS classification system, resulting in the identification of 6 first-level, 8 second-level, and 6 third-level habitat types. The units identified according to the Braun-Blanquet method and their associated higher-level categories are as follows: Forest vegetation Classis: Quercetea ilicis Br.-Bl. ex A. Bolòs et O. de Bolòs in A. Bolòs y Vayreda 1950 Ordo: Pistacio lentisci-Rhamnetalia alaterni Rivas-Mart. 1975 Alliance: Pinion brutiae Feinbrun 1959 (Syn: Gonocytiso-Pinion) 1. Association: Arenario sabulinea - Pinetum brutiae ass. nova Shrub vegetation Classis: Quercetea ilicis Br.-Bl. ex A. Bolòs et O. de Bolòs in A. Bolòs y Vayreda 1950 Ordo: Quercetalia calliprini Zohary 1960 Alliance: Quercion calliprini Zohary 1955 (Syn: Quercus calliprinos-Quercus coccifera) 2. Association: Pistacio terebinthi-Quercetum calliprini Zohary 1960 Classis: Quercetea ilicis Br.-Bl. ex A. Bolòs et O. de Bolòs in A. Bolòs y Vayreda 1950 Ordo: Pistacio lentisci-Rhamnetalia alaterni Rivas-Mart. 1975 Alliance: Oleo- Ceratonion siliquae Br.-Bl. Ex Guinochet et Drouineau 1944 3. Association: Astragalo aintabicii - Rhetum coriarii ass. nova Classis: Quercetea ilicis Br.-Bl. ex A. Bolòs et O. de Bolòs in A. Bolòs y Vayreda 1950 Ordo: Quercetalia ilicis Br.-Bl. ex Molinier 1934 Alliance: Quercion calliprini Zohary 1955 4. Alliance: Helleboro vesicarii - Amygdaletum lycioidis ass. nova Classis: Quercetea ilicis Br.-Bl. ex A. Bolòs et O. de Bolòs in A. Bolòs y Vayreda 1950 Ordo: Quercetalia ilicis Br.-Bl. ex Molinier 1934 Alliance: Quercion calliprini Zohary 1955 5. Association: Pistacio terebinthi-Qurcetum veneridis ass. nova Steppe vegetation Classis: Astragalo microcephali – Brometea tomentelli Quezel 1973 Ordo: Onobrychido armenae – Thymetalia leucostomi Akman, Ketenoğlu, & Quézel 1985 Alliance: Phlomido armeniacae-Astragalion microcephali Akman, Ketenoğlu, Quézel & Demirörs 1984 6. Association: Atraphaxo billardierii-Astragaletum microcephalii ass. nova Classis: Astragalo microcephali – Brometea tomentelli Quezel 1973 Ordo: Trifolio anatolici-Polygonetalia arenastri Quézel 1973 Alliance: Trifolio-Polygonion Quézel 1973 7. Association: Hyperico luteae - Sideritetum nusairiendis ass. nova Classis: Astragalo microcephali – Brometea tomentelli Quezel 1973 Ordo: Onobrychido armanae - Thymetalia leucostomi Akman, Ketenoğlu ve Quézel 1985 Alliance: Salvio tchihatcheffi-Hedysarion variae Akman, Ketenoğlu, Quézel & Demirörs 1984 8. Association: Gypsophilo ruscifolii - Hedyseretum syriacae ass. nova Stone vegetation Classis: Astragalo microcephali – Brometea tomentelli Quezel 1973 Ordo: Onobrychido armanae - Thymetalia leucostomi Akman, Ketenoğlu ve Quézel 1985 9. Association: Taneceto argenteae - Stachetum gaziantependis ass. nova