Hurma çekirdeği tozu katkılı erişte üretiminde ultrases destekli dinlendirme prosesinin biyoaktif özellikler üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of ultrasonic-assisted resting process on bioactive properties in the production of noodles with date seed powder addition
- Tez No: 1005580
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞAH ÖZCAN SİNİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan aktivite, Erişte, Fenolik maddeler, Fonksiyonel özellikler, Antioxidant activity, Noodle, Phenolic matters, Functional properties
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda doğal biyoaktif bileşenler içeren fonksiyonel gıdaların geliştirilmesi, sağlıklı beslenmeye yönelik artan ilgiyle birlikte önem kazanmıştır. Yüksek fenolik içerik ve antioksidan kapasitesiyle dikkat çeken hurma çekirdeği, geleneksel ürünlere katılarak besinsel değeri arttırmada umut vadeden bir bileşen olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmada, fonksiyonel özellikleri geliştirilmiş erişte üretimi amacıyla buğday ununun belirli oranlarda hurma çekirdeği tozuyla (HÇT) ikame edilmesi ve ultrases destekli dinlendirme uygulamasının ürün kalitesi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Erişte örnekleri kontrol (%0), %10 ve %15 oranlarında HÇT ilavesiyle hazırlanmıştır. Üretilen örneklerde pişme özellikleri (pişme süresi, ağırlık artışı, pişme kaybı, nem miktarı), toplam fenolik bileşen içeriği, antioksidan kapasite (DPPH ve CUPRAC yöntemleri), renk değerleri (L*, a*, b*) ve duyusal özellikler gibi çeşitli analizler yapılıp sonuçları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the development of functional foods containing natural bioactive components has gained increasing attention in line with the growing interest in healthy nutrition. Date seed, known for its high phenolic content and antioxidant capacity, has been recognized as a promising ingredient to enhance the nutritional value of traditional food products. This study aimed to produce noodles with improved functional properties by partially substituting wheat flour with date seed powder (DSP) at different levels (0%, 10%, and 15%) and applying ultrasound-assisted resting. Various analyses were performed to evaluate cooking properties (cooking time, weight increase, cooking loss, and moisture content), total phenolic content, antioxidant capacity (DPPH and CUPRAC methods), color parameters (L*, a*, b*), and sensory characteristics.