İş kazalarının analizine yönelik yeni bir yaklaşım önerisi: Truva atı modeli
A novel approach proposal for the analysi̇s of occupati̇onal acci̇dents: The Trojan horse model
  1. Tez No: 1005641
  2. Yazar: GİZEM ÇINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEÇKİN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: İş kazaları, Occupational accidents
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu çalışma, geleneksel iş kazası analiz modellerinin modern endüstriyel karmaşıklık ve organizasyonel gizli riskler karşısındaki yetersizliklerinden yola çıkarak, özgün bir yaklaşım olan Truva Atı İş Kazası Modeli' ni önermektedir. Mevcut modeller genellikle kazayı doğrusal bir neden-sonuç zinciri veya statik savunma delikleri olarak ele alırken; Truva Atı Modeli, riskin sistem içinde gözlemlenemez bir stratejik unsur olarak gizlendiğini savunmaktadır. Modelde, atın dışı fiziksel eksiklikler gibi gözlemlenebilir nedenleri temsil ederken, atın içi yönetimsel baskıları, zayıf güvenlik kültürü ve organizasyonel eksiklikler gibi dolaylı nedenleri simgelemektedir. Çalışma kapsamında geliştirilen Truva Atı Risk Skoru (TARS) metodolojisi, organizasyonel kusurların fiziksel riskleri doğrusal değil, çarpansal bir etkiyle büyüttüğünü matematiksel olarak ortaya koymaktadır. Önerilen modelin bir iskele kazası senaryosu üzerindeki uygulaması, yönetimsel ve kişisel gizli faktörlerin toplam risk ağırlığını nasıl katladığını kanıtlamıştır. Bu tez, İSG profesyonellerine sadece görünür kusurları değil, sistemin içine sızmış stratejik truva atlarını deşifre etmeye yönelik proaktif bir karar destek aracı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Departing from the inadequacies of traditional occupational accident analysis models in the face of modern industrial complexity and organizational latent risks, this study proposes an original approach: the Trojan Horse Occupational Accident Model. While existing models generally treat accidents as a linear cause-and-effect chain or static defensive gaps, the Trojan Horse Model argues that risk is concealed within the system as an unobservable strategic element. In this model, the exterior of the horse represents observable causes such as physical deficiencies, while the interior symbolizes indirect causes such as managerial pressures, poor safety culture, and organizational shortcomings. The Trojan Horse Risk Score (TARS) methodology developed within the scope of this study mathematically demonstrates that organizational flaws amplify physical risks through a multiplicative, rather than linear, effect. The application of the proposed model to a scaffolding accident scenario has proven how latent managerial and individual factors multiply the total risk weight. This thesis offers occupational health and safety (OHS) professionals a proactive decision-support tool aimed at deciphering not just visible defects, but the strategic trojan horses that have infiltrated the system.