İş güvencesinin çalışan bağlılığına etkisi ve cesaretindüzenleyici rolü
The effect of job security on employee commitment andthe regulatory role of courage
- Tez No: 1005797
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM SANİ MERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Cesaret, Düzenleyici etki analizi, İş güvencesi, Courage, Regulatory impact assessment, Job security
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, günümüz iş dünyasında giderek artan belirsizlikler ve ekonomik dalgalanmalar ortamında çalışanların iş güvencesi algılarının örgütsel bağlılık düzeyleri üzerindeki etkisini ve bu kritik ilişkide cesaretin düzenleyici rolünü kapsamlı bir şekilde incelemektedir. İş güvencesi, modern yönetim anlayışında sürdürülebilir performansın temel taşlarından biri olarak kabul edilmektedir. Araştırma, ilişkisel tarama modeli kapsamında Antalya ilinde faaliyet gösteren beş yıldızlı otel işletmelerinde 300 çalışan üzerinde yürütülmüştür. Elde edilen veriler; korelasyon, regresyon ve düzenleyici etki analizleri test edilmiştir. Araştırma bulguları, iş güvencesi algısının çalışan bağlılığı üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Analizler sonucunda, cesaretin bu ilişkide düzenleyici bir rol oynadığı; yani yüksek cesaret düzeyine sahip çalışanların, iş güvencesi algılarını bağlılığa dönüştürme konusunda daha başarılı oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca, bağlılık düzeylerinin erkek çalışanlarda kadınlara oranla daha yüksek olduğu ve mavi yaka çalışanların iş güvencesi algılarının beyaz yakalılara göre daha yüksek seyrettiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, kurumların sadece yasal güvenceler sağlamasının yeterli olmadığı, aynı zamanda çalışanların cesaretli davranışlarını destekleyen bir örgüt kültürü oluşturmalarının bağlılığı artırmada stratejik önem taşıdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the context of increasingly prevalent uncertainties and economic fluctuations in today's business world, this study comprehensively examines the impact of employees' job security perceptions on their levels of organizational commitment and the moderating role of courage in this critical relationship. Job security is recognized as one of the fundamental cornerstones of sustainable performance in modern management approaches. Methodologically, within the framework of a relational survey model, the research was meticulously conducted on 300 employees working in five-star hotel enterprises operating in the dynamic structure of the tourism sector in Antalya. The data obtained from the field study were subjected to statistical tests through correlation, regression, and moderating effect analyses (moderation analysis). Research findings clearly demonstrate that employees' perception of job security has a statistically significant and high-level positive effect on organizational commitment. As a result of the analyses, it was determined that courage, as an individual capacity, plays a strategic moderating role in this relationship. In other words, it has been identified that employees with high levels of courage are much more successful in transforming their current perceptions of job security into institutional commitment. Furthermore, in terms of demographic variables, it was determined that commitment levels are higher in male employees compared to females, and the job security perceptions of blue-collar workers are higher than those of white-collar workers. Consequently, it has been observed that it is not sufficient for modern organizations to provide only legal and financial guarantees to their employees; at the same time, creating a strong organizational culture that supports the proactive and courageous behaviors of employees carries vital importance in increasing commitment.