Kıbrıslı âşık Kenzî divanı giriş – gramer – gramatikal dizin
Cypriot Kenzî divan introduction - grammar - grammatical index
- Tez No: 1005850
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKÇE YÜKSELEN PELER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Söz dizinleri, Formulaic sequences
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Kıbrıslı Âşık Kenzî, 1796 yılında Kıbrıs'ın Lefkoşa şehrinde dünyaya gelen fakat küçük yaşta doğduğu topraklardan ayrılarak Anadolu'ya geçen, özellikle güney ve batı Anadolu'yu, Balkanları dolaşarak Bektaşi tekkelerinde kendini yetiştiren bir saz şairidir. Evliliği dolayısıyla Edirne'ye yerleşmiş ve 1839'da burada ölmüştür. Kıbrıslı Âşık Kenzî'nin her ne kadar Edirne'yi ikinci bir yurt olarak kabul etse de, orada da sürekli kalmadığı, Türk-Yunan savaşlarına katıldığı, Mesolongi ve Atina çarpışmalarını anlatan üç destan yazdığı, ayrıca 1833'te Kıbrıs'ta çıkan isyanı Kıbrıs Destanı'nda ele aldığı bilinmektedir. Âşık Kenzî, klasik edebiyat ve âşık edebiyatı alanında eserler verirken, dinî-tasavvufi Türk edebiyatı alanında da eserler vermiştir. Âşık Kenzî'ye dair en güvenilir ve önemli bilgilerin bir bölümü Kıbrıslı araştırmacı Harid Fedai'nin çalışmalarından biri olan Kıbrıslı Âşık Kenzȋ Divanı'ndan edinilmektedir. Bu eser, üç cilt hâlinde yayımlanmıştır. Divan için temel alınan defter, Âşık Kenzî'nin kabrinin de bulunduğu Edirne'dedir. Edirne İl Halk Kütüphanesi Yazma Eserler Bölümünde 2203 numara ile kayıtlı Divân-ı Kenzî-i Kıbrısî, aslında, şaire ait mürettep bir divan değildir. Şüphesiz Kenzî, bir“divan”oluşturma çabasında olmuşsa da, ömrü kâfi gelmemiştir. Bu tez çalışmasının, Harid Fedai'nin üç cilt olarak bir araya getirdiği Kıbrıslı Âşık Kenzȋ Divanı esas alınarak üç ana bölümden oluşması hedeflenmektedir. Birinci bölümde şairin hayatı ve şiirleri hakkında bilgiler verilecektir. İkinci bölümde Kıbrıslı Âşık Kenzȋ Divanı'nın ses ve şekil bilgisi hazırlanacaktır. Üçüncü bölümde ise gramatikal dizin oluşturulacaktır.
Özet (Çeviri)
Cypriot Âşık Kenzî is an instrumentalist who was born in 1796 in Nicosia, Cyprus, but left his homeland at a young age and moved to Anatolia, traveling especially to southern and western Anatolia and the Balkans, where he trained himself in Bektashi lodges. Due to his marriage, he settled in Edirne and died here in 1839. Although Cypriot Âşık Kenzî accepted Edirne as a second home, he did not stay there permanently, participated in the Turkish-Greek wars, wrote three epics describing the battles of Mesolongi and Athens, and was also responsible for the rebellion that broke out in Cyprus in 1833, the Cyprus Epic. It is known that he described it in. While Âşık Kenzî produced works in the field of classical literature and minstrel literature, he also produced works in the field of religious-sufistic Turkish literature. Some of the most reliable and important information about Âşık Kenzî is obtained from the Cypriot Âşık Kenzȋ Divan, one of the works of the Cypriot researcher Harid Fedai. This work was published in three volumes. The notebook used as the basis for the Divan is in Edirne, where Âşık Kenzî's grave is also located. Divân-ı Kenzî-i Kıbrısî, registered with number 2203 in the Manuscripts Department of Edirne Provincial Public Library, is not actually a typed divan belonging to the poet. Undoubtedly, although Kenzî tried to form a“divan”, his life was not enough. It is aimed that this thesis study will consist of three main parts, based on the Divan of Cypriot Âşık Kenzȋ, which Harid Fedai brought together in three volumes. In the first part, information about the poet's life and poems will be given. In the second part, the phonetic and morphological information of the Cypriot Âşık Kenzȋ Divan will be prepared. In the third part, a grammatical index will be created.