Üç boyutlu baskı ile üretilen dental reçine materyalinde baskı yönü ve yıkama protokollerinin kısa-uzun dönem termal siklus sonrası renk stabilitesi ve yüzey pürüzlülüğü üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of printing orientation and post-washing process on the color stability and surface roughness of a 3d-printed dental resin material after short and long term thermal cycling
  1. Tez No: 1006020
  2. Yazar: OSMAN KAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKNİL ALKAN DEMETOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Daimi Kron Reçinesi, Kahve Termal Siklusu, Renk Stabilitesi, Yıkama Protokolü, Yüzey Pürüzlülüğü, Atomik kuvvet mikroskobu, Renk değişikliği, Reçine, Taramalı elektron mikroskobu, Yapay yaşlandırma, Yıkama işlemi, Üç boyutlu baskı, Coffee Thermocycling, Color Stability, Permanent Crown Resin, Post-Washing Process, Surface Roughness, Atomic force microscope, Color change, Resin, Scanning electron microscope, Artificial aging, Washing process, 3D printing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı üç boyutlu baskı ile üretilen daimî kron reçine materyalinde farklı baskı yönü ve farklı yıkama protokollerinin kısa-uzun dönem kahve termal siklusu sonrası renk stabilitesi ve yüzey pürüzlülüğü üzerine etkilerinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Üç farklı baskı yönünde (0°, 45°, 90°) ve 12×12×1 mm boyutlarında tasarlanan daimi kron reçinesinden toplam 72 örnek üretildi. Örneklere, üretici önerilerine uygun olarak %99 İPA ile ultrasonik (3+2 dk) ve rotary (3 dk) olmak üzere iki farklı yıkama protokolü uygulandı. Bu işlemler sonucunda altı alt grup oluşturuldu (n=12). Gruplar, kısa (1.000 döngü) ve uzun dönem (10.000 döngü) klinik yaşlanmayı simüle etmek amacıyla 5–55 °C'lerdeki kahve termal siklusuna koyuldu. Renk ölçümleri dijital spektrofotometre, yüzey pürüzlülüğü ölçümleri ise profilometre ile üç farklı zamanda (başlangıç, 1.000 ve 10.000 döngü sonrası) yapıldı. Yüzeylerin her aşamada değerlendirilmesi amacıyla her alt grup için ek altı örnek üretildi. Bunların üçü AFM, üçü ise SEM analizinde kullanıldı. Renk değişimi CIEDE2000 formülüyle hesaplandı ve elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Kısa dönem renk değişimi 0° ve 90° baskı yönlerinde benzerken, 45° baskı yönünde daha yüksektir. Uzun dönem renk değişiminde düşük değer 0°, en yüksek değer ise 45° baskı yönündedir Yüzey pürüzlülüğü değerleri açısından her aşamada gruplar arasında anlamlı farklar gözlenmiş olup (p<0,05), sıralama 0° <90° <45° şeklindedir. Uygulanan yıkama protokolleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktur (p>0,05). Sonuçlar: Klinik uygulamalarda 0° baskı yönü yüzey pürüzlülüğü ve renk stabilitesi açısından en iyi değerler gösterdiğinden kullanımının daha avantajlı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the effects of different printing orientations and washing protocols on the color stability and surface roughness of a 3D printed permanent crown resin after short and long term coffee thermocycling. Materials and Methods: A total of 72 specimens (12 × 12 × 1 mm) were printed in three build orientations (0°, 45°, 90°). Each set was cleaned with 99% isopropyl alcohol using two washing protocols: ultrasonic (3+2 min) and rotary (3 min), following the manufacturer's recommendations. Six subgroups were formed (n=12). The specimens underwent thermocycling between 5–55 °C in a coffee solution to simulate short-term (1.000 cycles) and long-term (10.000 cycles) aging. Color was measured with a digital spectrophotometer and surface roughness (Ra) with a profilometer at three time points (baseline, 1.000, and 10.000 cycles). For surface evaluation, six additional specimens were prepared for each subgroup three examined by AFM and three by SEM. Color differences were calculated using the CIEDE2000 formula, and data were statistically analyzed. Results: Short-term color change was similar for 0° and 90° orientations but higher at 45°. In the long-term, the lowest color change occurred at 0° and the highest at 45°. Significant differences in surface roughness were found among the groups (p<0.05), ranked as 0°<90°<45°. No significant difference was observed between washing protocols (p> 0.05). Conclusion: Given that the 0° printing orientation demonstrated the most favorable outcomes in terms of surface roughness and color stability in clinical applications, its use may be considered more advantageous.